Elsős lesz a gyerek - Elkezdődött a beiratkozás

2017. április 21., 07:30 szerző: Bokros Judit, Majer Tamás fotós: Koppán Viktor
komment
Tegnap megkezdődtek, ma folytatódnak a beiratkozások az általános iskolákban.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A tanköteles gyermekeket a szülőknek a lakóhely szerinti illetékes vagy egy választott iskolába kell beíratniuk. A papírmunkához a gyermek nevére kiállított személyi azonosítót és a lakcímigazolványt, illetve az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító dokumentumot kell magukkal vinniük. Minden iskola köteles fogadni a hozzá tartozó elsősöket. Egyes sulik népszerűbbek vagy jobban megközelíthetőek. Az is fontos, hova jár a tesó, így sokan vannak, akik nem a körzeti suliba járatnák gyermeküket, hanem élnének a szabad iskolaválasztás jogával. A felvételről az adott iskola igazgatója hozza meg a döntést, felülbírálati kérelemmel a fenntartóhoz lehet fordulni.

Olasz Viktória és Tobak Balázs éppen kislányukat íratják be a Munkácsy Mihály Általános Iskolába
Fotó: Koppán Viktor

Az idén szeptemberi tanévnyitókon, ha az utóbbi évek számai nem változnak, 1000-1100 elsős diák sorakozik majd fel a megyeszékhely iskoláiban.

A Tankerület a várost körzetekre osztja, mindegyik általános iskolának megvan a maga területe, ahonnan köteles a tanköteles gyerekeket fogadni. Fontos, hogy bár az esztendő elején már körvonalazódtak strukturális változások, a körzetes rendszer idén is a korábbi évek mintájára működik.

Tóth Péter, a Munkácsy Mihály Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy két osztály indításában gondolkodnak. Náluk rendre nagy
a túljelentkezés. Az iskola kérésére a Tankerület, a legutóbbi közgyűlésen javasolta, hogy az alapító okiratukban szereplő 480 fő maximális gyermeklétszámot 460-ra csökkentsék. Az ok az utóbbi években tapasztalt túlzsúfoltság, amely a szabad iskolaválasztásnak köszönhető. Jelenleg négy csoporttal vannak többen, az ideális létszám 400 fő körül lenne. A létszámcsökkentés az idei beiratkozást nem érinti, csak a 2018/19-es tanévtől lépne életbe.

Ha az utóbbi évek számai nem változnak, 1000-1100 elsős diák sorakozik majd fel a megyeszékhely iskoláiban a tanévnyitón
Fotó: Koppán Viktor

Tímár Nicolette, a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola vezetője arról számolt be, hogy szinte megállás nélkül, folyamatosan jöttek hozzájuk tegnap a beiratkozók. Terv szerint két osztályt indítanának, legföljebb 25-28 fővel. A nyelvi képzéshez elengedhetetlen csoportbontás miatt nem szeretnének több osztályt indítani, ahhoz már nem lenne elég termük.

A Széna Téri Általános Iskola ősszel három elsős osztályt szeretne. Minarikné Ambrus Magdolna igazgató elárulta, jövő hétfőn egyeztetnek a fehérvári iskolák és a Tankerület azokról a diákokról, akiket nem írattak be sehova. Számukra néhány helyet mindenütt fenntartanak. Iskolájáról elmondta, hogy népszerű intézmény, ahova sokan jelentkeznek, s mivel nagy, hatvan négyzetméteres termeik vannak, osztályonként 30 diákot is tudnak fogadni.

Bokros Judit, Majer Tamás

2017. április 21., 07:30 szerző: Bokros Judit, Majer Tamás fotós: Koppán Viktor

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...