Hírek

2014.07.29. 20:35

Évek óta dúl a hidegháború a verebi asszony és az önkormányzat között

Vereb – A 68 éves Szabó Rezsőné évek óta pereskedik a verebi önkormányzattal. Az idős hölgy állítja, a polgármester nem szimpatizál vele, ügye ezért nem halad egyről a kettőre.

Buthy Lilla

Az özvegyasszony tíz éve nyugdíjas. Leszázalékolták, mert szürke- és zöldhályog van a szemén, meg fog vakulni. Hosszú ideje idegeskedésből áll az élete. Télen-nyáron csak hólánccal tudnak felmenni a külterületi dombon álló családi házukhoz, amit 1964-ben vásároltak. Azóta is, ha esik az eső, megáll az élet. Nem vették be az ingatant a csatornázási programba sem.

Szabó Rezsőné Mária a hosszú évek alatt mindent alaposan dokumentált, hatalmas papírhalmok felett hallgattuk meg régóta húzódó történetét. Alapvetően a következők miatt hadakozik a verebi önkormányzattal, vagyis azt megszemélyesítve, egészen pontosan Kurcz Mária polgármester asszonnyal: a rossz útállapotok miatt, amelyek a külterületi telkéhez vezetnek, és a csatorna hiánya miatt.

Szabó Rezsőné Mária, az évek alatt összegyűjtött hatalmas papírhalmazzal. Járható útért és csatornáért hadakozik az önkormányzattal. Fotó: Molnár Artúr

Állítja, hogy más külterületen élőt rákötöttek a csatornahálózatra. A polgármester asszony papírokkal igazolja, hogy ez nem igaz. – Ilyen, ha esik az eső. Ez a Petőfi út, ez az ő útja, ez egy másik utca, ezek a belterületi útjaink, én végigviszem önöket! – mutatja sorban az útállapotokról készült fotókat Kurcz Mária. – Minden belterületi utunk, ami önkormányzati, rosszabb állapotú, mint a Rezső Marié. Az a különbség, hogy itt mindenki más tisztában van a falu nehéz helyzetével – mondja kérdéseinkre a polgármester.

A verebiek ugyanis évi 56 millió forintból gazdálkodnak. Az államtól 18 millió forintot kapnak. Ugyan rengeteget pályáznak és fejlesztenek, de ezeket a pénzeket nem költhetik el bármire. A polgármester tizenöt éve áll a település szolgálatában és körülbelül 20 milliót hagyott eddig a falu „kasszájában" azzal, hogy a költségtérítését nem veszi fel.

Nyolc éve mást se csinál, csak védekezik. Ezt állítja a verebi polgármester asszony.

– Itt így működnek a dolgok, Szabó Rezsőné ezzel nem tud mit kezdeni. Itt mindenki saját maga csinálgatja az útját, megvesszük a mart aszfaltot, és bárki vihet belőle. Igen, bárki. Még a Mari is! Gerincbeteg vagyok, mégis én hordtam fel talicskával hozzá a mart aszfaltot. Olyan nekünk a Mari, mintha VIP ügyfelünk lenne. Jó pár éve kivittük hozzá a vizet, a gázt, ötvenezer forintért, csak akkor még volt az önkormányzatnak pénze. Ő mindig mindent megkapott. Most nem tudtunk beleinvesztálni a csatornájába 7-8 millió forintot. Rendben tartjuk az utcáját, kaszáljuk a füvét. Ezt senki másnak nem tesszük meg. Állandó feszültség van az önkormányzat és a falu között miatta. Ilyen, már nem fog megváltozni. Ha levágjuk a füvét, akkor meg az a baja, hogy a kecskéje nem tud mit legelni – mondja Kurcz Mária. Vitájuk már a bíróságra is eljutott, ítéletek is születtek. A polgármester szerint a bírósági határozat profilozást ír elő, ami csak az alapot jelenti. A másodfokú ítélet pedig arról szól, hogy járható utat biztosítanak neki, nem pedig aszfaltos utat.

Az önkormányzat által megkérdezett szakértő szerint, ha ezt a bizonyos profilozást megcsinálják, Szabó Rezsőnét egész egyszerűen elviszi a sár.

– Rezső Mari nagyon erőszakosan próbálja érvényesíteni az akaratát, sokan félnek tőle a faluban. Volt, hogy mindenféle trágárságot kiabált egy fiatal lánynak, vagy aláírásokat gyűjtött, és begorombult, mert nem írták alá. Neki ez az élete. Olyat nem tudunk csinálni, hogy neki jó legyen. Meggyőződése, hogy én mindenkivel jóban vagyok az országban, hogy még a bíróságot is befolyásolhatom. Már mindenhol feljelentett, 8 éve egyebet se csinálok, csak védekezem – meséli a polgármester asszony, majd hozzáteszi: – A Rezső Mari nem tudja elfogadni, hogy itt 830 ember él rajta kívül. Hogy itt 830 embernek nagyobb problémája van. Völgyben vagyunk, ha eső esik, akkor bizony térdig járunk a sárban. Ezek az utak a vízelvezetést szolgálják. Ahhoz, hogy ez ne így legyen, körülbelül egymilliárd forint kellene.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!