Hírek

2015.11.16. 17:55

Eltűnhetnek a 30-as táblák, mini körforgalmak jönnének helyettük a Palotavárosba

Székesfehérvár – A Palotaváros nyugati gyűjtőútjának kereszteződéseiben mini körforgalmakat alakítanának ki, ami biztonságosabbá tenné a városrészt és folyamatosabbá a haladást, a belső utcákban pedig kizárólag a jobbkéz-szabály szerint kellene közlekedni - az ötlet a hétfő esti lakossági fórumon merült fel.

Házi Péter

Számos kérdésről esett szó a Bory Jenő (volt Tolnai úti) Általános Iskolában hétfő este megtartott lakossági fórumon, ahol Farkas László, a körzet önkormányzati képviselője, valamint Cser-Palkovics András polgármester számolt be az idei fejlesztésekről, a jövő évi tervekről és persze válaszolt a jelenlévők kérdéseire.

Felmerült a palotavárosi közlekedés átalakításának régi kérdése is.  Nagy Zsolt, a közlekedési iroda vezetője ismertette, jövőre szeretnék átalakítani a forgalmi rendet, az egész Palotavárosra vonatkozóan  megszűnne a 30 kilométerperórás sebességkorlátozás, a Horog-Kelemen Béla utcán,  a városrész gyűjtőútján viszont minden kereszteződésben mini körforgalmakat festetnének fel, ez biztonságosabbá tenné az oldalsó utakról a csatlakozást, de száguldozni sem lehetne.

Fotó: a szerző

Az átalakítás azonban nem állna meg a gyűjtőút forgalmi rendjének megváltoztatásában: minden más belső utat, utcát bevonnának a lakó-pihenő övezeti besorolásba, így minden kereszteződésben a jobbkézszabály alapján kéne megadni az elsőbbséget. Mindettől a városrész biztonságosabb és gördülékenyebb forgalmát várják.

Szóba került a buszközlekedés kérdése is, amivel kapcsolatban Fehérvár polgármestere hangsúlyozta, ez év december 21-el lejár az Alba Volán Zrt-vel, illetve jogutódjával, a Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központtal kötött szolgáltatási szerződés, amelyet a közgyűlés várhatóan ugyan fél évre meghosszabbít, de közben közbeszerzést is kiír a város az új szolgáltató kiválasztására: – Ha nem is egy teljesen új menetrend jön létre, a cél az, hogy a kórházhoz, vasúthoz és a főbb csomópontokhoz vagy közvetlenül vagy igen gördülékeny átszállással el lehessen jutni úgy, hogy közben nem kell félórákat várakozni – fogalmazott Cser-Palkovics András. Az új tervezetről minden városrészben tartanak majd lakossági fórumot, ahol a lakosság elmondhatja javaslatait.

Farkas László a többéves tervek között kiemelte, hogy a Jancsár csatorna mellett, az egykori MÉH-telep helyén szeretne egy pihenőparkot kialakítani. Az ottani murvás parkolóból pedig rendezett, térköves parkolót szeretne létrehozni. A teljes Palotavárost érintő nagy terv pedig a tavak környékének átalakítása egy, a Haleszhoz hasonló közparkká. Itt azonban nem csak futópályát alakítanának ki és  játszóeszközöket telepítenének,  hanem a  horgászokat kiszolgáló létesítményeket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!