Hírek

2017.06.22. 19:40

Elveszik a betegek idejét - Hány iskolai napot igazolhat a szülő?

SZÉKESFEHÉRVÁR Sokan csak az iskolai igazolás miatt viszik gyermeküket háziorvoshoz. Ez az eljárás elveszi az időt a valóban betegektől.Nemrég pattant ki disputa az iskolai orvosi igazolások körül.

Majer Tamás

A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete (HGYE) indítványozta, hogy az egy tanévre vonatkozó 6-ról 15-re emelkedjen a szülők által igazolható napok száma, hiszen sokan csak a pecsétes papiros miatt mennek orvoshoz, betegségük maguktól is meggyógyulna. Ez több járulékos bonyodalomnak is előidézője.Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint viszont a gyakorlat bevált. Más megvilágításba helyezi a kérdéskört, hogy a köznevelési jogszabályok nem szólnak arról, hány napot is igazolhatnak a szülők.

Gruiz Andrea gyermekgyógyász (vezetőségi tagja a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete fehérvári szervezetének) támogatja, hogy minimum évi 15 napra emeljék a szülők által igazolható napok számát az iskolákban. Szerinte az összes székesfehérvári gyermekorvos egyetért ezzel. Ő úgy tapasztalja, a szülőknek csak 3 napjuk van évente. Ha több kell, a gyerekorvostól kérik a szülők.

- Sokszor mi igazoljuk a nyelvvizsgát, kirándulást, temetést, mert nem férnek bele a 3 napba - mondta. Úgy véli, hogy vannak olyan tünetek, állapotok, például a hasmenés, az egynapos láz, amikor nem kell orvoshoz rohanni egy átlagos, egészséges, iskoláskorú gyerekkel.

Csak nyáron jellemző kép: most nem kell igazolásért sorban állni a gyerekeknek, szüleiknek Fotó: archív

- A gyerekgyógyászatban megjelentek nagy részének maguktól gyógyuló betegsége van - mondta a gyermekorvos, aki szerint még a szövődménymentes influenzásoknak is jobb, ha nem mennek be a rendelők betegvárójába.

- A patikában kapható gyógyszerekkel gyógyuló, rövid betegségekkel felesleges orvoshoz fordulni - húzta alá.

Véleménye szerint azok viszik iskoláskorú gyermeküket e panaszokkal orvoshoz, akiknek egyszerűbb bejönni, mint felelősséget vállalni. Összességében sokan szükségtelenül vagy kényszerből, csupán igazolásért viszik gyermeküket a háziorvoshoz, s ez nagyon megdobja a forgalmat. - Kevesebb idő jut azokra, akikkel tényleg foglalkozni kell. Az értelmes, gyógyító, megelőző munkától veszik el az időt a feleslegesen érkező páciensek. Számuk adott esetben fele a megjelenteknek - nyilatkozta a doktornő. A Munkácsy Mihály Általános Iskola igazgatója, Tóth Péter szavai rendkívül árnyalják a képet. A 3 napos szülői igazolás csak szokásjog, íratlan szabály, de iskolájukban is tiszteletben tartják ezt a szülők. Aki a 3 napon felül szeretné igazolni gyermeke hiányzását, megteheti az igazgatónak címzett kérvényben. Tóth Péter kiemelte, hogy a köznevelési törvény nem szabályozza, hogy hány napot igazolhat a szülő. Ami igazán lényeges, hogy egy tanuló 250 óra hiányzás fölött (mindegy, hogy igazolt-e) év végi vizsgákra kötelezhető, ha a tantestület úgy ítél.

A teljesen igazolatlan hiányzásokról: 10 óra esetén máris jelentési kötelezettsége van az iskoláknak, 50 óra után pedig a szülő szabálysértési eljárás alá kerülhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!