Hírek

2016.07.07. 14:57

Elviselhetetlen éjszakai dorbézolók a városban - lépni kell!

Székesfehérvár – Tényleg el kell fogadni, hogy a nyárral együtt jár a lakóövezetekben tivornyázó fiatalok elviselése? A város különböző pontjairól érkezett jelzések szerint fékevesztett „dajdajozás” zajlik ugyanis naplemente után sok helyütt, s van, aki a vízzel teli lufitól sem riad vissza – ha már a rendőrség sem megoldás A feol.hu megkeresése kapcsán a közgyűlésen is szó esett a témáról – a város tenne valamit.

S. Töttő Rita

Nagyon sok panaszt hallani az utóbbi hetekben azzal kapcsolatosan, hogy elharapódzott a városban az éjszakai dorbézolás. Ez nyilván elsősorban a nyárnak köszönhető, annak, hogy többet vannak kint a fiatalok a szabad ég alatt, az emberek pedig kénytelenek nyitott ablaknál pihenni. A történetek alapján tényleg megoldhatatlannak tűnik a helyzet, sokszor még a térfigyelő kamera sem visszatartó erő.

"Az ügyeletes gyógyszertárnál lakunk (Székesfehérvár), ahol is a Technika Háza előtti téren rendszeresen táborozik esténként egy fiatalokból álló banda, akik itt tivornyáznak éjszakába nyúlóan. Legalább heti 5 nap. Hangosak, isznak, óbégatnak, zenét bömböltetnek, nagyon bosszantóak" – írja egy panaszos, aki megoldást szeretne a problémára.

Hangoskodnak, szemetet hagynak maguk után az éjszakában (Forrás: Shutterstock)

Talán nem kellene megmagyarázni, miért, de azok kedvéért, akik nem értik a felháborodás okát, mégis meg kell tenni: a városban lakók többsége napi 8-16 órában dolgozik, gyereket nevel, háztartást vezet, és bizony jól esne a pihenés a napi taposómalom után. Ami jár is az embernek. Hasonló problémával szembesült egy másik panaszos is: ”...pénteken és szombaton bulizó fiatalok, a többi napon pedig tivornyázó, részegeskedő hajléktalanok vannak. A mi ablakaink (háló+gyerekszoba) oda nyílnak. Üvöltve káromkodás, dajdajozás. Mikor egy idős hölgy szólt nekik, meglökdösték. Ha a rendőr elküldi, másnap újra itt vannak. Sajnos ide is piszkítanak, üveget szórnak szét.” A belváros szintén neuralgikus pont, innen is van több panasz: „a Kossuth utcában, a sarkon van egy söröző, ahol minden pénteken és szombaton buli van hajnali 2-ig. Mondanom sem kell, milyen tivornyázás folyik az utcában, illetve az udvarban. (Sajnos a kaput nem zárhatjuk be, nem engedi a katasztrófavédelem). Nagyon hangosak és borzasztó mocskot is hagynak maguk után, tele graffitizik a falakat. A lakók közül többen tettek már be- vagy feljelentést (közterület felügyeletnél vagy rendőrségen). Annyit tudtak tenni, hogy kb. két hétig járőröztek az utcában éjszakánként, aztán miután minden rendben volt, megszűnt az ellenőrzés, felügyelet. A fiatalok pedig folytatják a dorbézolást ” Ugyanilyen jelzés az Arany János utcából, a Sarló utcából, a Horvát István lakótelepről, Kígyó utcából is érkezett.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságra naponta érkeznek bejelentések ilyen ügyek kapcsán – tudtuk meg. A járőrök ilyenkor javarészt, ha úgy ítélik meg, hogy valóban nagy a hangoskodás, elküldik a bulizókat. Pedig a „hangoskodás” csendháborítás vagy garázdaság szabálysértésnek minősülhet, a szemeteléssel pedig köztisztasági szabálysértést követhetnek el.

Ilyen esetben azonban minden esetben a körülmények vizsgálata szükséges, tette hozzá a rendőrség. Megeshet azonban, hogy egy-egy szabálysértési eljárás mégis csak hatékonyabb lenne, mint az elküldés, aminek a visszatartó ereje láthatóan nem túl nagy. A közterület felügyelet hatókörébe pedig nem tartozik a téma, derítette ki a feol.hu. A város mégis tenne valamit – közgyűlése csütörtöki rendkívüli ülésén tárgyalt is a Székesfehérvár stratégiai zajtérképére épülő intézkedési terv áttekintéséről. Ennek kapcsán, a feol.hu megkeresése s a fehérvári panaszok miatt – polgármesteri javaslatra – egy kiegészítést is elfogadott a képviselő-testület: megvizsgálják a – főleg éjszakai időszakra jellemző – zajterhelés előfordulásának gyakoriságát és annak lehetőségét, hogy milyen intézkedések, jogszabály-módosítások lehetségesek ezek elkerülésére, a lakosságot zavaró jelenségek kiküszöbölésére.

Amíg pedig a tervekből módosítások lesznek, a lakók nem tehetnek mást, mint hívják a rendőrséget. Bár van olyan lakótelep, ahol azon gondolkodnak, hogy ha más nincs, a polgárőrséggel összefogva a lakók maguk veszik kézbe az irányítást, és küldik el estéről estére a hangoskodókat. A magányos harcosok pedig, tehetetlenségükben néha már a vízzel teli a lufihoz, nyers tojáshoz folyamodnak. Talán már nem sokáig kell idáig fajulnia egy-egy esetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!