Hírek

2017.04.23. 13:12

Emlékkeresztet kapott a nagy magyar vadász-író, Széchenyi Zsigmond

Sárpentele - A magyar vadászélet és vadászirodalom egyik legnagyobb alakjának, Széchenyi Zsigmondnak állítottak emléket hétvégén Sárpentelén, ahol a gróf született, s ahol már nyoma sincs az egykori családi kastélynak, szép életnek, melyet a Széchenyiek eme ága képviselt a településen. A kereszt újra lehetővé teszi az emlékezést.

S. Töttő Rita

Gróf Széchenyi Zsigmond halálának 50. évfordulójára állított tölgyfa emlékkeresztet a Vadex Mezőföldi Zrt. a sárpentelei Szent Kereszt Felmagasztalása templom sírkertjében. A szombati avatón részt vett a neves magyar író és vadász felesége, Gróf Széchenyi Zsigmondné „Mangi néni" is.

Fotó: Koppán Viktor

„... A 20. század második felének történelme igen hálátlanul bánt el kései utódával s mindazzal az ősi hagyománnyal, amit Széchenyi Zsigmond képviselt. A sárpentelei szülői ház is rommá lett. Ő maga pedig egyszeriben nincstelenné és osztályidegenné vált. De tartását nem vehették el tőle, mindhalálig hű fia maradt hazájának. Öröm és megtiszteltetés, hogy egykori hűséges társa, örökségének megtartója, felesége, Mangi néni megtiszteli a vadászokat és együtt emlékezik velünk férje halálának 50. évfordulóján..." – e sorokkal üdvözölte levelében a sírkertben megjelenteket Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, akinek írásbeli köszöntőjét Ugron Gábor Ákos helyettes államtitkár beszéde követte, aki  kiemelte: a most felállított kereszt nem halotti kereszt, hanem útmutató, s amely Gróf Széchenyi Zsigmond életútját és könyveit hívja példaként a jövő számára.

Fotó: Koppán Viktor

Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke hozzátette: a jelenkor kötelessége az utókor számára megőrizni az emlékeket, majd pedig hangsúlyozta: Fejér megyeiként is büszkének kell lennünk Sárpentele szülöttére, akinek édesapját, Széchenyi Viktort sem szabad elfeledni, aki Fejér megye és Székesfehérvár főispánja volt.

„Zsigmond személye maga a vadászat" – foglalta össze a közgyűlés elnöke, aki ezúton is hívott mindenkit április 25-ére a Fejér megyei levéltárba, ahol Széchenyiek Fejér megyében rendeznek fórumot. Spányi Antal megyéspüspök áldását követően koszorúval emlékeztek   a magyar vadászra tisztelői. Az esemény L. Simon László országgyűlési képviselő szavaival ért véget:

Fotó: Koppán Viktor

– Amikor valaki nekivág a Madarasi-Hargitának, hogy  a magyarság számára kultikus hellyé vált hegycsúcsot megnézze, könnyen elhalad egy kő mellett,  melyet ha gyalogosan tesz meg, akkor észrevesz egy bronztáblát is, melyet  2011-ben állítottak magyar vadászok Széchenyi Zsigmond 1941-es hargitai vadászatának 70. évfordulóján. Ennek egy sora van: „Mindegyik vadászzsákmány legszebbike az emlék" – emelte ki a képviselő, hozzátéve: aki végiggondolja e sorok jelentését, rájön arra, hogy a magyar irodalomtörtén egyik legfajsúlyosabb, vadászattal kapcsolatos életművével és egy jelentős személyiség gondolataival találkozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!