Hírek

2016.01.12. 20:26

Emléktűz lobogott a hősökért - A magyarság egésze számára szimbolikus dombon gyújtottak emléktüzet

Pákozd - A Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség és az emléktűz-gyújtásról gondoskodó 457. számú Prohászka Ottokár cserkészcsapat, a történelmi egyházak, a honvédség, közéleti szereplők, civil szervezetek emléktűzgyújtással tisztelegtek a hősi halált halt katonák emléke előtt az urivi áttörés 73. évfordulóján. A Don-kanyar Emlékkápolnánál gyúltak fények.

Buthy Lilla

A második világháborúban a 2. magyar hadsereget német követelésre, kormányközi egyezmény alapján küldték ki a keleti frontra, ahol mínusz 40 fokban, hiányos és korszerűtlen fegyverzettel vették fel a harcot a Vörös Hadsereggel a tragikus sorsú magyar honvédek. 1943. január 12-én kezdődött a szovjet 40. hadsereg támadása a Don-kanyarban, az urivi hídfőtől kiindulva. A magyar áldozatok számát egyes források mintegy 93 500-ra, más források 120 ezerre, illetve 148 ezerre teszik. Kedd este hagyományos emléktűzgyújtással emlékeztek a hősökre. A község határában, a Mészeg hegyen álló Don-kanyari emlékkápolnánál gyújtott emléktűz fényénél Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta:

- Évtizedekig gigantikusra a némaságot és a megtagadást emelték. Mikor már szabad volt szólni, Bobory Zoltán elindult megkeresni a Don-kanyar hőseit. Több mint két évtizeddel ezelőtt felépítették ezt az emlékkápolnát, mellyel az emlékezést emelték gigantikusra. A gyász és a tiszteletadás megilleti a magyar honvédeket és a munkaszolgálatosokat. Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke hozzátette:

- A 2. magyar hadsereg katonái sorsukkal, példaadásukkal a magyarság lelkében, történelmi tudatában kitörölhetetlenül örökre benne élnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!