Hírek

2013.09.20. 15:22

Enyingi szennyvízberuházás: novemberre talán lesz szerződés

Négy cég jelentkezett a szennyvízberuházás megvalósítására, amelyre másodszor írtak ki közbeszerzést. Az első pályázatot visszavonták, mert a kivitelező 350 millióval többért végezte volna csak el a munkát.

Házi Péter

Régóta húzódik az enyingi szennyvízcsatorna megépítésének ügye. A szakminisztérium 2009-ben egyszer már elállt a 2008-ban kötött szennyvízberuházási szerződéstől, aztán 2012 júniusában sikerült közbeszerzést kiírni. Ezt a közbeszerzést azonban idén februárban eredménytelennek nyilvánította az enyingi önkormányzat, mivel az egyetlen, versenyben maradt, érvényes ajánlattevő, a Szabadics Zrt, a Sade Magyarország Kft és a Penta Építőipari Kft. alkotta konzorcium a 2,5 milliárdos kiírási összegnél 350 millióval többért végezte csak volna el a munkát.

Ezt követően egy új paraméterekkel rendelkező közbeszerzést írt ki a testület, bízva abban, hogy lesz jelentkező a munkára a 2,5 milliárdos összeghez igazodva.

Mint Varga Gyulától, az Enyingi Víziközmű Társulat elnökétől megtudtuk, négy ajánlat érkezett, ebből kettő nagyjából a kiírási árnak megfelelő összegért vállalná el a kivitelezést, a másik kettő viszont magasabb összegért, utóbbiak közül az egyik majd félmilliárddal magasabb összegért csatornázna csak.

Varga Gyula társulati elnök bízik abban, hogy novemberben végre lesz kiviteli szerződés a munkára (Fotó: Házi Péter)

Varga Gyula elmondta, a közreműködő szervezet most a tisztázó kérdéseket, esetleges hiánypótlást várja, amire negyvenöt napja van. Amennyiben senki "nem támadja meg" a közbeszerzést, az optimista verzió szerint november elejére lehet aláírt kivitelezői szerződés. Innen már az időjáráson múlik, mikor kezdődhet el a konkrét munka.

Mint megtudtuk, a támogatási ráta emelésére is pályázni kívánnak: jelenleg a teljes beruházás 83,8 százalékát állja a támogatás, a többit 526 milliót önrészként kell előteremtenie az enyingieknek. Ha sikerülne a támogatási rátát90 százalék fölé tornászni, a felszabaduló összegből utakatlehetne felújítani vagy a lakossági önrészt lehetne csökkenteni. Mindehhez azonban előszőr aláírt kivitelezői szerződés szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!