Hírek

2013.04.23. 07:27

Eötvös-emlékévre készülnek Ercsiben

Ercsi - Országosan ugyan nem, de a városban Eötvös-emlékévet tartanak. A programok koordinálását a helyi művelődési központ végzi, amely történetesen szintén Eötvös József nevét viseli.

Tribolt Lajos

Az idei év az ercsiek szándéka ellenére nem Eötvös József-emlékév lett, hanem Gárdonyi-emlékév. Neki is sok kötődése van Fejér megyéhez, ám az ercsiek jobban szerették volna, ha a kétszáz éve született Eötvös József évfordulója országosan is nagyobb teret kap. A 1848-49-es szabadságharc, majd a kiegyezés utáni kormányok közoktatási minisztere elévülhetetlen érdemekkel rendelkezik a magyar közoktatás kiépítésében. A nagy magyar politikusnak Ercsiben múzeuma is van.

Az emlékévet egy bizottság szervezi, amelyet a polgármester, az alpolgármester és a művelődési ház igazgatója vezet. Utóbbi, Elszeszerné Sólyom Anna lapunknak elmondta, hogy próbálják a település minden szervezetének programját összefogni.  Az Eötvös emlékház az Országos Pedagógiai Múzeum segítségével és önkormányzati pénzből kaphat új nyílászárókat és így történhet meg a kifestése. Az Eötvös-kápolna felújítására a katolikus egyház adott be pályázatot. A 25 milliós beruházás sorsáról májusban döntenek majd a Magyar Vidékfejlesztési Hivatalban.

Elszeszerné Sólyom Anna művelődési ház igazgató az intézménnyel szemben álló Eötvös-szobornál (Fotó: Lázár Zsolt)

Ercsiben az Eötvös-napokat minden második évben megrendezik. A szeptember eleji rendezvénysorozatnak idén nagyobb rangot kívánnak adni. Az Eötvös iskola szeptember elsejei tanévnyitója már az évforduló jegyében zajlik. Közben fut majd két diákpályázat: a kis történészek versenye Eötvös életéről és koráról, valamint egy képzőművészeti pályázat. Az ovisoknak külön pályázat indul Varázs világ címmel. Kiírnak egy vers- és prózaíró versenyt is.

Megrendezik Czeglédi Gizella festménykiállítását, amely száz híres magyart mutat be, köztük természetesen Eötvös Józsefet is. A templomban komolyzenei koncertet szerveznek. Lesz egy hajókirándulás Budapestre, mert az I. kerületi Uri utcában született a neves politikus.

Szerveznek egy olyan programot is, amelyben színészek alakítják majd a politikust és családját, és el lehet velük beszélgetni. Színészek kapnak szerepet akkor is, amikor bemutatják Eötvös: Házasulók című vígjátékát.  Az emléknapok alatt lesz hungarikumok utcája, gasztro-utca korhű öltözékben és ételekkel, huszárfelvonulás, utcazenészek. Az Országos Pedagógiai Múzeum szakemberei pedagógiai órát tartanak, Miklós Gergely pedig előadást Eötvös és Ercsi kapcsolatáról.

Már novemberre tervezik a szomszédoló programot, amikor az országban és Erdélyben Eötvös nevét viselő iskolákat, kollégiumokat, alapítványokat hívnak meg egy találkozóra. Mivel nem országos emlékév lesz, a pénz is kevesebb a programokra, de az Ercsiben élők úgy gondolják, maguk is méltón meg tudnak emlékezni az egykor a településükön élő miniszterre, aki a magyar közoktatás első országgyűlési törvényeit elfogadtatta, akinek a neve jellemzi a magyar állami közoktatás beindulását, kiépülését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!