Hírek

2017.04.10. 17:35

Épülhet a templom, az összefogás szimbóluma Atyhán

Atyha - Virágvasárnap a még mindig hóborította Atyhán, átadtuk Adorján Imre plébánosnak a Prémium Jótékonysági Sajtóbál adományát, hozzájárulását a leégett templom újjáépítéséhez.

Fejér Megyei Hírlap

Isten és a jó szándékú emberek összefogásával templomunkat újra felépítjük - olvashatjuk abban a tájékoztató füzetben, amelyből minden lényegeset megtudunk a székelyföldi Atyháról és immár harmadik alkalommal elpusztuló templomáról.

Adorján Imre plébános meghatottan vette át az adományt Elekes Andrástól

„A szépalakzatú Fiastető tetőcsúcsán, mint büszke sasfészek trónol Atyha, hazánknak legszebben, s legmagasabban fekvő faluja” - írta a településről Orbán Balázs. És a közel 800 méter magasan épült faluban, ahol virágvasárnapkor is hó fogad, valóban a világ tetején érzi magát az ember. Aztán 2016. szeptember 18-án, vasárnap este 21.45 órakor villám csapott az egykor jelentős, ma már kevesebb mint 200 lelket számláló „sasfészekbe”. Nem először.

Jobbra: Radetzky András, Radetzky Jenő, Tófalvi Gábor Korondról és Adorján Imre plébános

Az 1799-ben épített templom, amelyet Magyarország prímása szentelt fel, 1867-ben égett le. Csak az oldalfalak maradtak meg, és - valóságos csodaként - egy Assisi Szent Ferencet ábrázoló faszobor. Az újjáépített templom tornyát 1927. július 2-án egy szélvihar döntötte le, de ezt is újjáépítették. Mert az atyhaiak összefogtak, és mint minden csapás után, talpra álltak.

A leégett templom

A 2016. szeptember 16-i tűz hatalmas károkat okozott. Csak a falak maradtak meg, minden elpusztult.

Elolvadtak a harangok, odaveszett az előző tűzből megmenekült Assisi Szent Ferenc szobor is, csak a Missziós kereszt maradt meg, és a hamu alatt a Feltámadó Krisztus elszenesedett szobra.

Az egykori sasfészek immár megfogyatkozott közössége ezúttal képtelen lett volna felépíteni a leégett templomot.

A hír azonban gyorsan terjedt, és hamarosan olyan összefogás bontakozott ki, amelyről Adorján Imre plébános ma sem tud megilletődöttség nélkül beszélni.

A megmaradt missziós kereszt

A jelentős állami és egyházi támogatás mellett a világ minden sarkából érkezett adomány a magyar emberek és közösségek példátlan összefogása eredményeként. A Székesfehérváron szervezett 4. Prémium Jótékonysági Sajtóbál egyik kedvezményezettje is az atyhai templom lett, és az összegyűlt adományt éppen virágvasárnap adta át Adorján Imre plébánosnak a szervező Pannon Lapok Társasága és a Prémium magazin képviseletében Elekes András főszerkesztő-lapigazgató, valamint az Atyhához egyaránt ezer szállal kötődő, a templom újjáépítését támogató kezdeményezést első pillanattól felkaroló Radetzky Jenő, az FMKIK elnöke és Radetzky András, a Magyar Katolikus Rádió Zrt. vezérigazgató-helyettese. Radetzky András kiemelte, hogy sokan adományoztak a templom javára, ki többet, ki kevesebbet, volt, aki egy imával járult hozzá a templom újjáépítéséhez.

De ez tartja össze a nemzetet és ez építi a mi egyházunkat is - tette hozzá a vezérigazgató-helyettes.

Az összetartást látva, úgy gondolom, hogy az atyhai templom lehet az újjáépülésünk szimbóluma.

Ha ehhez ennek a tragédiának kellett megtörténnie, akkor bizonyítsuk be, hogy képesek vagyunk újjáépíteni a templomot, magunkat, a nemzetet, a magyarságot - fogalmazott Elekes András. A templom újjáépítéséhez szükséges anyagiak összegyűltek, a tervek elkészültek, már csak a hatósági engedélyek re várunk, hogy elkezdhessük a munkát - mondta meghatott köszönő szavai után Adorján Imre plébános. Ugyanakkor, ha minden rendben halad, akkor az sem lehetetlen, hogy a tragikus tűzeset évfordulóján már felújított templomukban imádkozhassanak az atyhaiak és meghívott vendégeik.






Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!