Hírek

2012.05.25. 04:27

Érettségi egy év alatt? Vizsgálják az iskola tevékenységét

Székesfehérvár - "Nem találsz már évek óta olyan iskolát, ahol rövid idő alatt megszerezheted az érettségit? Elhoztuk neked a megoldást, csak telefonálnod kell..." - ígéri egy iskola a megyeszékhelyen. A Pest megyei kormányhivatal vizsgálatot indított.

Fejér Megyei Hírlap

"Nem találsz már évek óta olyan iskolát, ahol nagyon rövid idő alatt megszerezheted az érettségit? Elhoztuk neked a megoldást, csak telefonálnod kell, hogy beiratkozz és megszerezd az érettségi bizonyítványod! ... Érettségi egy év alatt középiskolai bizonyítvánnyal!" - ez áll azon a szórólapon, amire igen sokan - különösen az érettségivel nem rendelkező idősebbek - kapták fel a fejüket.
Érettségi egy év alatt? Lehetséges ez?


A szokatlan hírre egy olvasónk is felhívta a figyelmet: az iskola azt ígéri, tíz hónap alatt,  összesen 300 ezer forintért eljuttatja a tanulót az érettségiig. A szórólapon a Közép-európai Angol-amerikai Intézet fejléce szerepel, az alatta megadott  OM-azonosító viszont a kistarcsai Angol-Magyar Egészségügyi Szakközépiskola és Gimnáziumhoz tartozik. Felhívtuk a szóban forgó iskola  igazgatóját, Galgóczi Ferencet, aki kérdésünkre, miként lehet a mai magyar oktatási rendszerben egy év alatt érettségihez jutni, elmondta: természetesen nem bárkinek,  vannak előfeltételek. Ilyen például, hogy a jelentkező  szakmunkásként korábban már tíz évet járt iskolába. Ilyen esetben egy osztályozó vizsga letételével megoldható, hogy egy év alatt elvégzik a 11-12. osztály tananyagát. Az iskola székesfehérvári helyszínén is érdeklődtünk személyesen, ahol az ott lévő kolléganő elmondta, három éve működnek Székesfehérváron, és sokan leérettségiztek már náluk.

A megkérdezett oktatási szakemberek szerint jogi akadálya nincs annak, hogy a fentebb vázolt formában érettségit tegyenek a tanulók, ám ilyen mennyiségű anyagot ennyi időt alatt igen húzós elsajátítani, erre a legtehetségesebb diákok képesek csak.
Az Emberi Erőforrások Minisztériumát is megkerestük az ügyben, ahol megtudtuk: az Angol-Magyar Egészségügyi Szakközépiskola és Gimnázium fenntartója a jászberényi székhelyű Talentum Alapítvány.  Az intézménynek a székhelyén kívül egyéb feladatellátási helye nincs. (Azaz Székesfehérváron nincs az intézménynek  feladatellátási helye.) Ebben a kistarcsai iskolában érettségi is van a mostani vizsgaidőszakban.  A jelenlegi,  2011/2012. tanévi  május-júniusi vizsgaidőszakban a Közép-európai Angol-amerikai Intézetnek Székesfehérváron viszont nincs érettségizője! (Nincs ilyen érettségi telephely az érettségi szoftverben.) 

A Pest Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának főosztályvezetőjétől,  Győri Judittól megtudtuk, a Fejér és a Bács-Kiskun megyei kormányhivataltól is kaptak ezekből a bizonyos szórólapokból, ezért  februárban törvényességi ellenőrzés keretében vizsgálták  az intézmény fenntartójának tevékenységét, majd határidő kitűzésével felhívták az intézményfenntartó figyelmét a feltárt jogsértések megszűntetésére. Mivel a döntéssel kapcsolatban fellebbezés nem érkezett be a hivatalhoz, a határozat jogerőre emelkedett - tudtuk meg. 
A hivatal ezt követően május 9-én előzetes bejelentés nélkül, hatósági ellenőrzés keretében vizsgálta az intézményben az érettségi vizsga megszervezését. Ez az eljárás azonban még zajlik, így erről a főosztályvezető nem adott bővebb felvilágosítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!