Hírek

2016.05.01. 16:40

És mit adtak nekünk a rómaiak?

Megújult Gorsium - adtuk hírül. Valóban, elkészült a látogatóközpont, s azok az épületek, amelyek lehetővé teszik, hogy modern eszközökkel mutathassák be a római kori települést. Ám a munka nem zárult le!

Gábor Gina

A látszó betonból készült látogatóközpont a parkra teljesen nyitott: a benti pihenősarokból is jól rálátni az ókori romterületre

A régészeti park rekonstrukciója nettó 775 millió forintból valósult meg. Az épületek állnak ugyan, de a kiállítások nagy része még nem látható: fokozatosan készülnek el az épületek berendezésével, apránként nyílnak meg a látványelemek. A park most is fogadja a látogatókat, de még a munkagépek nyomát látni, hiszen készülnek tavaszköszöntő ünnepre, a Floráliára.

Mivel több, mint 25 éve járunk a parkba, sokszor adtunk hírt az ásatási eredményekről, az ókori történelmet népszerűsítő programokról, kíváncsiak voltunk a változásokra. Nádorfi Gabriella régészt, a park szakmai vezetőjét kértük, hogy kalauzoljon bennünket, és vegyük sorra, melyik ponton, mit terveznek.

Az biztos, hogy az idei Florálián nem kell majd a hepehupás réten hagynunk az autónkat: a látogatóközpont előtt hatalmas parkolót alakítottak ki. A központ külseje puritán: a látszó betonból emelt épület tervezésénél arra törekedtek, hogy a romterületre irányítsák a figyelmet. Olyan, akár a római épületek, kívül zárt, belül nyitott, üvegablakok határolják. A fogadótérben lehet pihenni, ott a vizesblokk, később lesz büfé is. Itt jutunk hozzá ahhoz az útikönyvhöz is, amelynek segítségével bejárhatjuk a parkot. Eligazító táblák mutatják az utakat: Via Amasia, Via Sabina... - és mi sorra elolvashatjuk füzetben a tudnivalókat. A látogatóközpont időszaki kiállításokra fenntartott - konferenciák rendezésére is alkalmas - termében már megnyílt az a kiállítás, amelyen szobormásolatokat mutatnak be, Gelencsér Ferenc fotóival: az apró szobrocskák áldozati ajándékok voltak egykor. Gyereksarkot is kialakítottak, ahol a kicsik rajzolhatnak. Az időszaki tárlatok ezután félévente cserélődnek.

Az állandó kiállítás viszont csak jövőre nyílik meg, éppúgy, mint a romterület legizgalmasabb kiállítótere, a Zichy pince. Ez utóbbi hatalmas hordóiban kőemlékeket helyeznek majd el.

Megújult az egykori irodaépület - a régi életveszélyes volt, bontásánál a falát puszta kézzel be lehetett nyomni. Ott alakítottak ki látványraktárat is. Rengeteg lelettel gazdagította a tudományt Gorsium: a legérdekesebbek az állandó kiállításon szerepelnek majd, ám a látványraktárban bemutatott tárgyak is árulkodóak. Amint meglátjuk a polcokon az ókori vízvezeték csövet meg a fűtéshez használt építészeti elemet, fotós kollégámmal máris a Monty Python filmjéből idézzük a legendás mondást: És mi adtak nekünk a rómaiak? S már soroljuk is: csatornázást, gyógyászatot, oktatást, utakat. Hát igen, a rómaiak sok mindent ismertek és használtak...

Az iroda belső udvarán padokat is elhelyeznek, és nyárra itt nyílik meg a Lapidárium, a kőemlékek tárlata.

Énekes Eszter és Horváth Ferdinánd restaurátorok a freskós teremben

A régészeti park másik oldalán, a település nyugati részén egy lakóház és a lakomaterem romjaira is védőépületet emeltek. Nem tudni, hol voltak az ablak- és ajtónyílások, ezért üvegfelülettel érzékeltetik az épületek méreteit. A lakóházban mutatják be az ásatásokon fennmaradt falfestmények rekonstrukcióit. Most is restaurátorok dolgoznak a falfestményeken: Horváth Ferdinánd és Énekes Eszter azt meséli, hogy a park látogatóit lenyűgözi a látvány, folyton megszólítják őket, ami kissé lassítja a munkát... Már felmerült bennük - viccelnek -, hogy feliratot helyeznek el: A restaurátorokat megszólítani tilos, de etetni szabad . Nos, a rokonszenves szakemberek nekünk is elmagyarázták, hogy a freskós házban korábban bemutatott falfestményt és a mennyezetet most, 40 év után újból restaurálják. A 70-es években is nagyszerű munkát végeztek a szakemberek, ám a mennyezet hátoldalán, a tartó csavarokat purhabba, hungarocellbe ágyazták. Ebbe befúrták magukat a bogarak, és meggyengítették a tartócsavarokat. Most bogármentesítették a felületeket. Ezt a freskót a Florálián már láthatjuk. Később bútormásolatok kerülnek a lakószobába és aztán további falfestményeket is kiállítanak majd itt - de előbb azokat is restaurálni kell.

Nádorfi Gabriella a látványraktárban: érdekesek a római építészeti elemek

A lakomaterem is üresmég: később oda is római kori bútormásolatokat terveznek. Alatta van a pince: oda polcokra téve visszakerülnek azok az edények, amiket a felső szint maga alá temetett. amikor az épület a marcomann háborúk idején leégett.

A dél-keleti erődfal rekonstrukciójával azt igyekeztek láttatni, hogy miként védték a települést. Az erődfal teteje kilátóként is szolgál, Nádorfi Gabriella azt ígérte, a Florálián fel is mehetünk a kilátóba, ami ottjártunkkor nem volt még biztonságos. Az erődfalnál a színészeknek is kialakítottak méltó öltözőt. A görög-római jellegű színház nézőterét most újítják fel, a földutak kavicsborítást kapnak. Kérik az ókori isteneket: gondoskodjanak a jó időről, hogy a Florálián felidézhessük a császár, Septimius Severus 202. évi látogatását...

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!