Hírek

2015.05.25. 17:57

Sárkányok a pákozdi égen - 25. születésnapját ünnepelte a rendezvény

Pákozd - A 25. sárkányos találkozót rendezték meg a hétvégén Pákozdon. Az eső nem tett jót, jövőre talán többen jönnek!

Házi Péter

1990 óta rendezik meg a Pákozd melletti dombokon a Sárkányeresztő fesztivált, amely idén ünnepli a 25. évfordulóját. A szombati esős idő nem kedvezett a látogatóknak és a programoknak, több esemény is elmaradt. Ennek ellenére Ausztriából, Németországból is többen érkeztek a Sárkánydombra, amely felett vasárnap végre kisütött a nap és az első sárkányok felszállhattak a magasba.

Volt sárkányépítő foglakozás, kincskeresés, de legfőképpen sárkányeregetés és egy meglepetéstorta is érkezett!

A szombati, sárkányeresztő szempontból kilátástalan időjárás után vasárnap napsütésre, de ami a legfontosabb, egyenletesen fújó szélre ébredtek azok az „elvetemült” sárkányeregetők, akik sátrakban, szélre várva töltötték az éjszakát, s akik idén megszervezték a 25. jubileumi sárkányeresztő találkozót a pákozdi dombokon. Így esett, hogy habár sok, előre eltervezett program nem valósult meg, vasárnap mégis olyan sok gyerkőc rohamozta meg a sárkányépítő sátort, hogy Erdei Zsolt vezetésével és Szatai Miklós, alias Öreg Miki szakmai irányításával háromszáznál is több sárkány született a gyermekek szorgos kezei között.

A pákozdi dombok egyébként kultikus sárkányeresztő helynek számítanak, először 1990-ben, a magyar-japán baráti társaság, azon belül is Andaházy László és Schwerlichovszky László szervezésében rendeztek itt találkozót. Sok-sok osztrák és német sárkányeresztő jár azóta ide, ők ezúttal is már a nyitónapra megérkeztek, bár, amint Andaházy László megjegyezte, sajnos nincs igazi utánpótlás. Ezt azonban megcáfolni látszik a szervezők, Erdei Zsolt, (sarkany.info) Komjáthy István (Kite Aerial Hungary) és Cseh Melinda (Szentkirályszabadjai Baráti Kör egyesület) lelkesedése, akik három hónapon át szervezték a jubileumi találkozót. Abban reményben, hogy a három éve a teljes érdektelenségbe merült rendezvényt meg lehet menteni.

És ez, úgy tűnik, sikerült is: A magasban vasárnap olyan érdekességet is láthattak a kilátogatók, mint a németek medve alakú széljátéka, amit egy  emelősárkány húzott a magasba, vagy éppen az Erdei Zsolt által készített Cody-sárkány. Ezt az 1903-ban tervezett sárkányt légi felderítésre használták az első világháborúban. Bizony, képes volt embereket a magasba emelni! A kisebbeket kincskereső játék várta: a környék három legmagasabb pontján rejtették el egy, a mese szerint szétszakadt sárkány darabajit. Aki ezeket a bokrokat megtalálta és felírta a nevét, az egy sorsoláson vesz részt, a fődíj egy igazi sárkány. Persze, nem tűzokádó, hanem egy olyan, amit a jövő évi sárkányeresztő fesztiválon biztosan ki lehet majd próbálni! Várjuk a jó időt!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!