Hírek

2017.02.24. 18:30

Turisztikai célponttá szeretnék tenni a filmparkot

Etyek - Háromoldalú együttműködési megállapodást kötöttek pénteken a Korda Filmparkban. A cél: a filmes turizmus húzóágazattá tétele.

Kocsis Noémi

Az együttműködő partnerek (a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Filmközpont Kft. és a Korda Filmstúdió) fő célja a filmes turizmus és az általános turisztikai országmárka-építés összekapcsolása - derült ki a témában tartott péntek délelőtti sajtótájékoztatón, a helyszínen. Mint elhangzott, forgatási célpontként hazánk kifejezetten vonzó, nem csak az európai, de a tengerentúli producerek számára is.

A magyar tájak, mint külső helyszínek sokféle történelmi korba és történetbe beágyazhatóak, az infrastruktúra ma már követi az elvárásokat, a hat óriási stúdióval és két épített díszlethelyszínnel felszerelt Korda Filmstúdió pedig már tavaly is 86 százalékos kihasználtsággal működött, s az itt forgatni tervezett nagy produkciók lehetséges számát tekintve idén is hasonló adatokra lehet számítani. Magyarország ugyanis az Egyesült Királyság után ma Európa második legkeresettebb forgatási helyszíne.

Újságírók szelfiznek és forgatnak a Korda Filmstúdió egyik gyakran használt, épített díszletében, vagyis New York utcáin
Fotó: Koppán Viktor

Az idén tízéves Korda Stúdiót eredetileg a filmes infrastruktúra fejlesztésére építették, de egyre inkább egyértelművé vált, hogy a civil érdeklődők fokozódó kíváncsiságát nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Az orosz, ukrán, amerikai turisták különösen szívesen keresik fel világszerte a nevezetes produkciók forgatási színhelyeit. Magyarországra, s azon belül is Etyekre a legtöbben a Matt Damon főszereplésével készült Mentőexpedíció című film forgatása miatt utaztak - mondta el a sajtótájékoztatón Kakuk Andrea, a filmpark ügyvezető igazgatója.

- Úgy gondoljuk, nagy lehetőség van a filmes turizmusban. Azok az emberek, akik még nem jártak Magyarországon, de fontolgatják az ide utazást, sokszor a moziban látott filmekből, az ott szereplő tájakból, építészeti látványosságokból, gasztronómiai élményekből nyernek bizonyosságot ahhoz, hogy valóban ide utazzanak - tette hozzá.

- Egy-egy forgatás sok esetben akkor realizálódik Magyarországon, ha az itteni infrastruktúra lehetőségei is megfelelőek, ezen kívül, ha a szuperprodukciós stábokkal érkező családi-baráti kör megtalálja nálunk a vonzó turisztikai lehetőségeket.

A legendás Üvegtigris című film díszlete

Az európai filmes piac mellett élénk az érdeklődés a Távol-Keletről is.

Egy kínai énekesnő főszereplésével készített kínai produkció itthoni forgatása további presztízsnövelő: a 18 különböző magyarországi helyszínen tavaly ősszel forgatott sorozatot akár közel 500 millió tévénéző is követheti Kínában - mondta el Kresmery Dániel gyártási és fejlesztési igazgató.

A pénteken aláírt partneri megállapodás értelmében külön kiadvány is készül a nemzetközi filmes szakma számára - ez már kifejezetten a lehetséges forgatási helyszínek szerint mutatja be Magyarország értékeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!