Hírek

2017.06.12. 18:17

Etyeki piknik - gasztrosétán a családok

Etyek – Családias, bizalmas hangulatú az Etyeki piknik, bár mindenképpen nagycsaládos. Az Újhegyen és a Szépvölgyben bor, finom étkek, s pont huszonnégy helyen kultúra, muzsika, egyéb attrakció várta a látogatókat.

Zsohár Melinda

Rókusfalvy Pál nevéhez köthető Etyek „felfedezése”, a fővárosiak leginkább a pincefesztiválok és az ötletes módon kezes-lábosnak titulált rendezvények révén ismerték meg jobban a fővároshoz pedig nem is messze fekvő községet. Megnyitották a gyönyörű sváb (és magyar) pincéket, magét a falut is, éveken át nőttön nőtt a tömeg. Aztán ahogyan szépültek a korábban elhagyott pincék, s maguk a lakosok is felfedezték a saját kishazájuk kincseit, s Rókusfalvy kezdeményezése egyre több elismerést kapott, váltottak. Etyeki piknikre változtatták az évszakonként megrendezett pincelátogatásokkal egybefogott gasztrokalandozást. Új színekkel és ötletekkel gyarapodott a méretre kisebbre fogott vendégváró esemény, lokálisan körülhatároltan. Amaz is jó volt, emez is jó. Talán most a kevesebb több.

Az etyeki Újhegyen az öreg pincék mellett újabb borházak is épülnek, de ami a legfontosabb, hogy akár régi, akár új, egyre kevesebb az elhanyagolt tercia. Ez a lényeg. A lokálpatrióták azt szeretnék, ha például elhagyott és gondozatlan szőlőültetvény sem lenne, a mégha valaki nem is termel minőségi bort. Az 1800-as évek végén épült az Újhegy présházainak többsége, úgy egyformák, hogy mind mégis más. Nincs köztük két egyforma! Valóban van bennük valami meseszerű báj, az egymás mellett szorosan sorakozó házikók azt sugallják, mintha az emberek is kisebbek lettek volna, akik építették. Mindegyikben pince, némelyikben vén bálványprés, mögöttük a szőlő, de azok általában kordonosak. A sváb szőlőkultúrához hozzátartozott a présházak építése is, s a magyar hagyományokkal ötvözve különleges építészeti látvány alakult ki Mária Terézia óta, rabul ejti a szemlélőt. A táj különleges, a messzi kékbe burkolózó hegyek ölelik körbe a medencét, emez magaslatról ellátni távolra.

Az Újhegy mára gasztrosétánnyá avanzsált, világdivat nyomán. A sétáló, kiránduló, borkóstoló ember mindig megéhezett, erről a hegyben szalonnázó, sonkázó parasztok tudtak volna mesélni! Ma még inkább így van. Előszedték hát a helyi ételeket - sültet, főttet, füstöltet, nyerset, megtoldva sajtokkal, rafinált kulináriával. S egyre jobbak a helyi borok. Nem szentségtörés a pezsgő sem a szőlőben, Etyeken lenne az?, főként az elegánsabb modern borházak teraszain, karcsú poharakkal koccintva.

A mostani nyári Etyeki pikniken huszonnégy helyen kínáltak szellemi-kulturális-zenés attrakciót a látvány és a testi – evés-ivás - élvezet mellé, nem kevésbé delikátesz volt mind. Berecz István, Dresch Mihály, ifjabb Csoóri Sándor fogadták el a meghívást, Takács Csaba Lélekvándor élő koncertje, sváb rock and roll és persze főzőverseny, vajköpülés, erdélyi ízek udvara csábította egyik pinceportáról a másikra a népet. Etyeki kutyasimogató a helyi ebmenhely lakói népszerűsítésére, kézművesek, eperkavalkád, népi játszótér és persze borkóstolás minden mennyiségben. A szőlősorok között is iddogáltak, ott még a levegő is más. Több borosgazda vendégborászt hívott magához, a határon túlról is érkeztek. S igazán nem stíluszavar, de sörösök is helyet kaptak az Etyeki pikniken. Csöppet sem rontván a (bor)boltot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!