Hírek

2017.05.04. 15:56

Európai Ifjúsági Hét: A fiatalok nehezen indulnak útnak?

Székesfehérvár - Aki fiatalon, még középiskolásként útnak indul, később is könnyebben mobilizálható, javulnak a szakmai kilátásai.

S. Töttő Rita

Ezt a lehetőséget kínálja az Erasmus program is, immár 30 éve. A tapasztalat viszont azt mutatja, a magyar fiatalok nagyon nehezen indulnak útnak.

Színes festmény vibrál Székesfehérvár belvárosában, a Romkert mellett, amikor odaérek. Kovács Árpád festőművész és tópartis önkéntesek, járókelők alkotnak egy nagy vászonra, egy most még absztraktnak tűnő képet.

Fotó: S. Töttő Rita

Street-art akciónak lehetünk szemtanúi e napsütéses csütörtök délután. A Kaptár Ifjúsági Iroda, együttműködve a Székesfehérvári Új Nemzedék Közösségi Térrel és az Európa Ifjúsága Egyesülettel, figyelemfelhívó programja ez, melyet az Európai Ifjúsági Hét részeként szerveztek meg. Az idén 30 éves Erasmus programra hívják fel így a figyelmet.

– A program kínálta ifjúsági cserék, európai önkéntes programok egészen mások, mint mondjuk a hallgatói ösztöndíjas lehetőségek. Ezek kifejezetten a fiatalok igényeire, készségfejlesztésére fókuszálnak – árulja el Rózsás Ildikó, a Kaptár irodavezetője.

A tapasztalat azt mutatja, hogy az Erasmusos diákoknak javulnak a szakmai kilátásaik: könnyebben el tudnak helyezkedni, pályát tudnak módosítani, vagy akár el tudják mélyíteni tudásukat egy adott szakterületen.

Valamiért azonban mégsem veszik túlságosan sokan igénybe ezeket a külföldi lehetőségeket, pedig Magyarországon már 2006 óta van lehetőség az Erasmuson belül csereprogramokon való részvételre.

– Nagyon nehezen mobilizálódnak a mai fiatalok is. Nehezen szakadnak el itthonról, a családtól, pedig komoly lehetőségeket kap az, aki egy évre kimegy külföldre, akár tanulni, akár önkénteskedni – mondja a szervező.

A belvárosi street-art akcióval is ez a cél: a „mobilitás víziója” megjelenik a vásznon, mintegy felkeltve a fiatalokban a vágyat a külföldi lehetőségek megismerésére. Az eseménynek a délután közepén vége lett. Színt bárki vihetett a festményre, a kavalkád kordában tartásáért azért mégis a festőművész, a Tóparti Gimnázium tanára volt felelős.

Kiderült, még az elején, az üres vászonra utazással kapcsolatos matricákat tettek a szervezők, a festék erre került. ,S miután megszáradt, a matricákat lehúzták a színekkel vastagon  ellátott festményről. Így készült el a közösségi alkotás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!