Hírek

2016.07.24. 14:15

Éveket kell várni egy babára

Ma átlagosan négy évet kell várnia a pároknak, ha titkos örökbe fogadással szeretnének magukhoz venni egy csecsemőt. Nóra és férje három hónapja fogadtak örökbe egy gyönyörű kisfiút.

Sebestyén Lilla

Elbeszélésük alapján életük egyik legmeghatóbb pillanata volt, amikor tavasszal – négy év várakozás után – megcsörrent a telefon, és közölték velük a hírt: született egy gyermek, akinek szüksége van rájuk.

– Ahogy megláttuk a kórházban, patakokban folytak a könnyeink. Amikor a szakszolgálat munkatársa megkérdezte, szeretnénk-e a szülei lenni, én anélkül bólintottam rá, hogy a férjemre néztem volna előtte – meséli elcsukló hanggal, de nevetve Nóra. Mint mondja: már tíz éve próbálkoztak, végig járták az utat, amit minden pár ilyenkor végig jár, de nem sikerült. Az örökbefogadás volt az ő mentsváruk. Sok nő küzd napjainkban hasonló problémákkal, mint Nóra és férje. De ahogy az ő esetükben is, ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne gyermekük. Rengetegen választják az örökbefogadást, hogy családjuk teljessé váljon. Megyénkben jelenleg 171-en.

- Azok alkalmasságáról, akik örökbe szeretnének fogadni - a szakszolgálat javaslatára és az érintett személyek kérelmére - a gyámhatóság dönt. Feltétel a cselekvőképesség, a 25. életév betöltése, az egészségi és személyiség állapot alkalmassága, a gyermek fogadására, nevelésére való körülmények megléte és az előírt húsz órás képzés eredményes teljesítése is - részletezi Deresné Tanárki Mária, a Fejér Megyei Önkormányzat gyermekvédelmi központjának vezetője.

- Emlékszem, az oktatás előtt minden pár húzta a száját. Mondván: a vér szerinti szülők is a maguk kárán tanulnak. De végül beláttuk: nagyon kell ez a képzés. Elmondták például, mikor érdemes elkezdeni mondogatni a gyermeknek az örökbefogadás, az adoptálás szavakat, hogy később ezt ne traumaként élje meg, ne legyenek ezek negatív töltetű kifejezések. Abban is segítséget kaptunk, hogyan kezeljük, ha később meg akarja keresni vér szerinti szüleit - teszi hozzá Nóra.

A képzés után a várakozás időszaka következik. Mivel az utóbbi időben a örökbefogadó szülők száma megnőtt, ez igencsak hosszú: minimum négy év. Bár ez azok esetében áll fenn, akik titkos örökbefogadással szeretnének három év alatti, egészséges, magyar gyermeket örökbe fogadni.

- A pároknak csupán az öt százaléka ismerkedik beteg vagy idősebb gyermekkel, mondjuk 8-9 évessel. E tekintetben nyitottabbak a külföldi párok. Nemrég egy kilencéves, magatartási és pszichés problémákkal küzdő kislányt fogadott örökbe egy olasz házaspár - meséli Deresné Tanárki Mária, aki azt is hangsúlyozza: csak azon gyermekek esetében lehetséges ez az opció, akik számára itthon nincs örökbe fogadó szülő. Tavaly öt gyermek talált családra, otthonra - a külföldi adoptálásnak hála.

- Amikor bekerül a rendszerbe egy kisgyerek, azonnal elkezdünk neki szülőket keresni. Kiválasztjuk - a sorrendiségre is odafigyelve - a megfelelő párost, behívjuk őket, és mindent elmesélünk a gyermekről, illetve mutatunk egy fényképet. Ha az örökbefogadók szeretnék folytatni az ismerkedést, először megteremtjük a lehetőséget egy találkozóra. Ebben az esetben fontos, hogy a gyermek ne tudja: most éppen megnézik , mert ha nem szeretnének vele tovább barátkozni, az nagy csalódás lenne- magyarázza az igazgató. Később jönnek a valódi találkozók, kirándulások, majd ha mind a két fél részéről vágyott dolog az összeköltözés, akkor harminc nap erejéig - csúnya szóval - kiutalják a gyermeket a párnak.

- A jogi szabályozás és a gyermek szükséglete alapján is a házasságban élők a preferáltak, ha örökbefogadásról van szó, ez azonban nem jelenti azt, hogy egyedülállók, vagy élettársi kapcsolatban élők ne szerezhetnének alkalmasságot- szögezi le a gyermekotthon vezetője.

Az lényeg, hogy a gyermek szerető családba kerüljön, az örökbe fogadó szülők családja pedig teljessé váljon. Egy babánál, kisgyermeknél könnyebb a beilleszkedés, a nagyobbaknál kicsit nehezebb.

- Nem tudom, hogyan szeret egy szülő, aki a vér szerinti gyermekét szereti, de én most úgy érzem, csordultig van a szívem. Ha ennél jobban imádnám a kisfiunkat, elfolynék - magyarázza mosolyogva Nóra, aki mindenkit arra biztat, hogy ha igazán szeretnének egy olyan szeretetcsomagot mint az övék, ne rettenjenek meg a hosszú várakozási időtől.

Nyílt örökbefogadásnál a vérszerinti szülő és az örökbefogadó szülő ismerik egymás adatait, és így a vérszerinti szülő tudja, hogy gyermeke az örökbefogadást követően hova kerül. Nyilvánvalóan ennek meg vannak a maga hátrányai és az előnyei is. Korábbi években nyílt örökbe fogadást kizárólag az erre engedéllyel rendelkező civil szervezetek végezhettek. Mára - jogszabályváltozás alapján - ezt a feladatot a területi gyermekvédelmi szakszolgálatok látják el. A tavalyi évben tíz gyermek talált otthonra nyílt örökbefogadás segítségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!