Hírek

2014.01.21. 14:15

Exkluzív interjú Tóásó Előddel

Tóásó Előd és társai 2009 áprilisában lettek egy törvénytelen kommandós támadás áldozatai Bolíviában. Társaival akkor meggyilkolták Eduardo Rózsa Florest is, aki korábban, néhány esetben lapunknak tudósított társszerzőként távoli háborús helyszínekről.

Tihanyi Tamás

Tóásó Elődöt élve hagyták, de csak azért, hogy vádlottja legyen egy olyan kirakatpernek, amilyenre mi Magyarországon az ötvenes évekből emlékezhetünk. Szabadulásáért sokan harcolnak, közöttük van nővére, a Száron élő Edit is. Arról, miért történt a leszámolás és milyen érdekek húzódhattak meg a háttérben, már sokat írtunk. Elődöt minap meglátogatta börtönében Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat főigazgatója és Lukács Csaba, a segélyszervezet önkéntese. Kérdéseinket kérésünkre ők tették fel az ártatlanul raboskodó tanárnak, aki harcol az igazságért és nem adja fel a reményt.

- Miként éli meg a hónapok és az évek múlását, milyen körülmények között tölti a napjait jelenleg?

- Életem egyik legnehezebb időszakában vagyok lassan öt éve - válaszolt Tóásó Előd. - A most zajló tárgyalás egy hosszan elhúzódó kínkeserves időtöltés, amely reggeltől estig folyamatosan zajlik Santa Cruz városában. Minden második héten ott vagyok, majd felfüggesztik tíz napra, ugyanis a törvény ennyit engedélyez. Csak, hogy érzékeltetni tudjam: tavalyelőtt októberben kezdődött el az úgynevezett érdemi szakasz, áprilisban volt az első vallomástétel és most tartunk a negyediknél. Összesen huszonegy vádlott van jelen a tárgyaláson, a többieket a jelenlétük nélkül ítélik el. Ez csak az eleje, hátra van még a tárgyalásból például az úgynevezett bizonyítékok értékelése és vitája köztük Petőfi Sándor összes költeménye, amit az ügyészség felajánlott bizonyítékként. Ez a terhelés természetesen kifáraszt, de amikor nem a tárgyaláson vagyok, igyekszem minden szabad időmet kihasználni, például a jogi stratégia megtervezésére, feljelentések készítésére, illetve a feleségem magyar oktatására fordítani. Ő egyébként jól halad a nyelvtanulással.

- Milyen esélyt lát arra, hogy ügye jobbra fordulhat?

- Optimista vagyok, mert TUDOM, hogy szabad leszek és ÉRZEM, hogy hazatérhetek magyar földre. A bizodalmam nem az itteni, bolíviai jogrendben van, hanem a nemzetközi bíróságokban. Itt az esélyem egyenlő a nullával, addig a pillanatig, amíg kormány rá nem ébred az ügyemmel járó nemzetközi jogi következményekre. Ha ez megtörténik, akkor talán változhat a helyzet, mert az itteni kormány igyekszik demokratikusnak látszani, miközben valójában totalitárius rendszer épül.

- Miként gondolkodik mindarról, ami eddig Magyarországon történt, illetve tegyük hozzá azt is, hogy nem történt az elmúlt esztendőkben a szabadulása érdekében?

- Akik személyesen ismernek, azok tudják, hogy nem panaszkodok. Annak ellenére, hogy problémák mindig adódnak, nem mondhatok rosszat a magyar kormányról. Figyelembe kell vennem, hogy egy kisember vagyok, egy kis ország állampolgára, nem vágyhatok olyasmire, amit Magyarország nem érhet el. De ezt a kis országot óriás szívű emberek lakják, akik segítenek és éltetnek rengeteg könyvet, levelet, bátorítást kapok otthonról.

Tudom, hogy szabad leszek és érzem, hogy hazatérhetek magyar földre! Tóásó Előd tárgyaláson

 

- Ennyi idő után volt-e oka átértékelni mindazt, ami a leszámoláskor történt Eduardo Rózsa Floresszel és önnel, illetve a többiekkel? Mit tud ma arról, hogy miért került sor öt éve áprilisban a bolíviai kommandósok gyilkos támadására?

- Természetesen értékeltem és elemeztem a 2009-es történteket. Még számomra is sok érthetetlen, sötét folt van, de nem bocsátkoznék különböző összeesküvés-elméletekben, arra van elég önkéntes jelentkező. Én csak a tényekre építhetek és ezek a tények azt mondják, hogy összevertek és megkínoztak minket, később kivégeztek három személyt: Eduardót, Árpádot és az ír Mike-ot. Az utóbbit láttam élve a Santa Cruz-i repülőtéren, vagy ott végezték ki, vagy visszavitték a hotelba és ott. Ami még tény, hogy a hidegvérű gyilkosok között volt két rendőr, akik mindketten megölték a feleségeiket. Egy harmadik civil meg különböző terrorista szervezetekben és emberrablásos cselekedetekben vett részt. Ezek a bizonyítékokkal alátámasztott tények, melyekre építhetek.

- Miként érzi: ezek az esztendők végképp veszendőbe mennek, vagy képes értelmet nyerni a napjainak és az éveknek, mint tette korábban például Börtönnapló című könyvének a megírásával?

- A legnagyobb szívfájdalmam, hogy eddig három újabb könyvet kezdtem el írni, de nem tudok a holtponton átvergődni. Sajnos pocsék írónak tartom magam, és az első nehézség láttán meggyőzöm magam, hogy senkit sem érdekelne a balga történetem. Ráadásul szinte minden időmet leköti a saját való világom, ahol mindennap azon agyalok és dolgozom, hogyan lehetne megoldani ezt a 2009. áprilisa óta tartó történetet - válaszolt lapunk kérdéseire Tóásó Előd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!