Hírek

2017.01.10. 12:49

Extrém számú bejelentés jött vízóra-elfagyásról

Egy-egy enyhe télen úgy 100-150 vízmérő óra elfagyását jelentik be a szolgáltatónak a megyében, ám a fagy erősödésével már 700 felett jár az esetek száma. Pedig még mindig nem késő gondoskodni a fagyvédelemről.

Kocsis Noémi

- Mint ahogy számítani lehetett rá, a nagy hideg miatt a hétvégén rengeteg bejelentés érkezett diszpécserszolgálatainkhoz, de hétfőn és ma is folyamatosak a megkeresések. Ezek majd mindegyike vízmérőelfagyást jelzett - adott tájékoztatást Zsebők Lajos, a Fejérvíz Zrt. szóvivője. A társaság székesfehérvári üzemmérnökségéhez az utóbbi másfél nap alatt 80, a bicskeihez összesen 190, a kőszárhegyihez 134, a mórihoz 95, míg a sárbogárdihoz a többi között is kiugróan sok, 238 panaszbejelentés érkezett, jellemzően vízaknákban elfagyott mérőkről. A hétvégi több, mint félszáz eset után az öt üzemmérnökség további 175 mérőelfagyásról szerzett tehát tudomást. Ezek jellemzően családi házak mérői, de szép számmal akadt iskola, óvoda, bolt, hétvégi házas ingatlan is, vagyis olyan helyek, ahol hétvégén nincs vízfogyasztás.

Azt tudni kell, hogy a mérőórák házilagos, nyílt lángos kiolvasztását nem javasolja, sőt tiltja a szolgáltató, viszont ha a fagyvédelemről nem gondoskodtunk, tehát a mi hibánkból fagy el a mérőóránk, a kicseréléséhez bizony elég mélyen kénytelenek leszünk a zsebünkbe nyúlni. A mérőcsere a lakásmérőknél - átmérőtől függően - 22.670, illetve 23.330 forintba kerül. Ha a mérő üvege nem repedt el, vagy csak a cső fagyott el, meleg vízzel lehet kiolvasztani, de a legcélszerűbb rögtön bejelenteni - javasolja a szakember. A mérőcserékkel sok a dolguk, de szolgáltatás-kimaradást nem okoz a helyzet.

- Még most sem késő ellenőrizni a mérőket és gondoskodni a fagyvédelemről! - teszi hozzá Zsebők Lajos. - Védekezhetünk a vízmérő akna hőszigetelő anyaggal való letakarásával, viszont tévedés azt gondolni, hogy ha már csak mínusz 5 Celsius fok van a - 18 helyett, akkor megúsztuk! A vízmérőhely áthűlése ilyenkor is folytatódik, csak az áthűlés intenzitása csökken. Külön figyelmet érdemelnek a folyamatosan nem lakott ingatlanok, nyaralók, építési telkek stb., ahol nincs ilyenkor vízfogyasztás. Ezeken a helyeken, ha nem gondoskodtak a mérők fagy elleni védelméről, illetve a házi rendszer víztelenítéséről, a víz a fagyok elmúltával fog megjelenni, tetézve  a bajt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!