Hírek

2015.03.22. 10:35

Iváncsán az uniós forrásokra várnak és remélik, még az idén elkezdődhetnek a munkálatok

Iváncsa - Még az évben elindulhat az óvoda és a faluház akadálymentesítése és a piac is új helyre költözhet Tatár Szilviával, a település polgármesterével beszélgettünk az idei tervekről.

Sebestyén Lilla

Tatár Szilvia még új a polgármesteri poszton, de már pályakezdőként is az önkormányzatnál dolgozott és kinevezése előtte több évig ő volt az alpolgármester, így mondhatjuk, nem ismeretlen számára a terep.

A települése iránt elkötelezett vezető most azt tervezi, hogy a jelenlegi problémák mellett Iváncsa kulturális életét is kicsit felpezsdíti.

- Az elmúlt időszakban mondhatjuk talán így ellaposodott rendezvények, kulturális programok terén a város. Ennek felelőssége az önkormányzatot is terheli, így a következő időszakban nagy hangsúlyt fogunk fektetni rá, hogy visszahozzuk a régi hagyományokat, ünnepeket. Most tartjuk például két napos, Tavaszi Zsongás nevet viselő rendezvényünket, ahol kicsiknek és nagyoknak egyaránt szolgálunk programokkal. Illetve tervezzük, hogy a falunapokat is kibővítjük: ezúttal négy napos lesz. És persze ott van az aratóbál és felvonulás. Idén ez is nagyobb hangsúlyt kap.

Tatár Szilvia, Iváncsa polgármestere elárulta: a tervek kész vannak, már csak anyagi forrásra van szükség a megvalósításhoz
Fotó: Molnár Artúr

Mint ahogy a vezető elmondta, ennél azért vannak égetőbb kérdések is a településen:

- Régóta probléma, hogy a helyi termelők most a óvoda parkolójában vásároznak, ami balesetveszélyes és nem mellesleg arra az időszakra a terület funkciójában sem tud üzemelni. Szeretnénk számukra egy jobb helyet találni, úgy hisszük a település központjában, a Fő térrel szemben lenne a legmegfelelőbb kialakítani egy olyan piacot, ami akár minden hétköznap nyitvatarthat, nem csak kedden és csütörtökön. Ez jó lenne a községnek és a helyi, környékbeli termelőknek is, megjelenhetnének a mézesek, a savanyúság készítők, a kézművesek. Illetve, a területet másra is lehetne használni, hiszen a felújítás azt is magában foglalná, hogy a világítás, a vizellátást, elvezetést is megcsinálnák. Akár kulturális vagy gasztronómiai jellegű programokhoz is jó helyszín lenne, gondolok itt a főzőversenyekre, koncertekre.

A másik fő gond az óvoda és a faluház együttes épületével van.

- Már jó ideje ráférne az akadálymentesítés. Szeretnénk megcsinálni a bejáratát, hogy tolószékkel is könnyedén meglehessen közelíteni és egy liftet szereltetnénk bele. Utóbbira azért van szükség, mert két óvodai csoportnak is felső szinten van a terme és a faluház legnagyobb helyiségének is. Így az óvodások étkeztetése is könnyebbé válna.

Mint kiderül a közétkeztetést ellátó szintén a faluházban található konyha felújítását is még meg kell oldani a következő időszakban. A polgármester szerint a tervek már szinte minden projekttel kapcsolatban elkészültek, csak az uniós pályázatokra várnak, forrást ugyan is onnan tudnak nyerni a kivitelezésre.

- Fontosnak érezzük, hogy előre elkészüljünk mindennel, ne kelljen kapkodni, és abba bízunk, hogy már az idén elindulhatnak a munkálatok - mondja el a polgármester, aki még hozzáteszi: ez most egy jó nagy falat, le kell tudni ahhoz, hogy másra is lehessen koncentrálni.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!