Hírek

2016.09.25. 05:29

Ez volt a huszadik Critical Mass - Több százan vonultak fel szombaton

Tíz éve van jelen Székesfehérvár életében a Critical Mass, szombaton is számos programmal várták a bringásokat a Halesz parkba.

Buthy Lilla

A többi között bringás szépségverseny, gyorsulási verseny, környezettudatos tippek és játszóház a legkisebbeknek: ezek a programok előzték meg a nagy attrakciót, a kerékpárok égbe emelését és a 16 órás rajtot, melynek során nagyjából négyszáz ember vonult fel csilingelve a Haleszból a Budai úton át, a belváros irányába, majd a kör után vissza.

"Mi is az úton vagyunk, számoljanak velünk!" "Élhető várost akarunk"" Ez volt talán a két legnagyobb üzenet 2007-ben, és ez most is. Ez volt a huszadik. Ez a szép, kerek szám mindenképp ünneplést érdemel. A CM huszadik alkalommal hozza össze a bringás társadalmat. Másrészt azt is jelenti, hogy a kritikus tömegnek még mindig van mit kivívnia. Még mindig vannak meg nem valósult célok, még mindig vannak megoldatlan problémák.

Ez az oka annak, hogy még mindig nem Bringás Pikniknek, Kerékpáros Jamboree-nak hívjuk, vagy csak szimplán Bringázz Fehérvárnak! Még mindig szükség van a kritikus tömeg megmutatására. 
A jubileumról Pásztor Lászlóval és Zsihovszky Gáborral, a Magyar Kerékpárosklub Székesfehérvár és Térsége Területi Szervezete vezetőivel beszélgettünk.

- Írtunk egy nyílt levelet a városvezetés számára, melyben a többi között megfogalmaztuk, hogy vannak ígéretek, melyek nem teljesültek. Elismerjük persze, hogy vannak fejlesztések is. A baj az, hogy nem hálózatban és rendszerben gondolkodnak: sehonnan és sehová nem vezetnek a kerékpárutak. Egy kis odafigyeléssel: táblalevétellel, egy-két kerékpárnyom felfestéssel, sávelválasztással biztonságossá lehetne tenni a biciklizést. Most nem tudunk biztonságosan közlekedni a városban. Nem szeretnénk, ha a járdán a biciklisek elől kellene ugrálni, nem szeretnénk az autóúton félni - magyarázták, majd  kifejtették, a másik panasz a biciklitárolókra vonatkozik.

 

- Sehol sem tudjuk letenni a biciklit. Korlátokhoz, lámpaoszlophoz, ablakrácshoz vagy épp, ami van, oda lakatolunk. A városban több mint 200 parkolóhely létesült az elmúlt időszakban, amire minden bizonnyal szükség van. De miért nem lehet ezt arányosabban? - tették fel a kérdést. - Két helyről ez kifejezetten nagyon hiányzik, a vasútállomásról és a buszpályaudvarról - sorolták a problémás pontokat.

Már úgynevezett bebiciklizéssel is megpróbálnak segíteni a kritikusabb útszakaszon, melynek keretében kisebb csoportoknak mutatják majd be, hogy hogyan kell szabályosan haladni a kerékpárral. Pásztor László - aki egészségfejlesztéssel is foglalkozik-  még azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy a kerékpározás az egészségünk megőrzésében, a jó kondícióban is nagy szerepet játszik. A Haleszban nem is láttunk túlsúlyos embert, pedig tudni kell, hogy a felnőtt lakosság 30 százaléka küzd az elhízással.

A gyerekek a Zöldbogyóka Játszókuckó és Családi Napköziben jógáztak, játszottak, gumiabroncsokat festettek, kint volt a Fehérvár Bike Maffia is, akik innovatív módon végeznek közvetlen segítő munkát, a többi között ételt juttatnak el rászorulóknak. A Gaja Egyesület ökolábnyomot is mért, a felvonulás után pedig a Johnnie Vaker adott koncertet.

A bringás szépségversenyre több kategóriában (országúti, Mountain Bike és egyedi építésű) is nevezhettek a kerékpárok megszállottjai, melyek szó szerint egyedülálló szépségükkel szegezték magukra a tekinteteket. Kiderült, a narancs szín most nagyon menő, és az is, hogy létezik ülés nélküli bicikli is. Volt, aki direkt erre az alkalomra készített, egyedi küllőkártyákkal dobta fel a kerékpárját. A különleges, kézzel épített, egyedi bringák első két helyét Markotán Lajos zsebelte be, nyilvánvalóan két biciklivel. Nagylókról érkezett a Critical Mass-re.

 

A CM szépeiről így mesélt: - Az alapkoncepció egy amerikai stílusból jön, ez a rat (azaz patkány) bike. Teljesen elhanyagolt, igénytelen megoldások jellemzik: csúnya hegesztés, rozsdás váz. A kiegészítők és a kerekek is különlegessé teszik. A másik bringa főleg a festéstől és a lemezeléstől különlegesebb - mondta Lajos, akinek otthon összesen nyolc kerékpárja van, ebből most négyet mutatott meg a Critical Mass-en. Tíz éve épít már kerékpárokat, mindig új stílusjegyek kerülnek a látókörébe.

A székesfehérvári Koltai Zsolt másodszor tekert együtt a kritikus tömeggel, különleges fekvőkerékpárja is sok szavazatot kapott: - Több mint tízezer kilométer alatt rájöttem, hogy váltani szeretnék a háromkerekű trike-ról, kétkerekűre. Tagja vagyok fekvőkerékpáros csoportoknak, járok találkozókra is, sok tippet kaptam, sokféle kerékpárt kipróbáltam. Ezt - mutat a kétkerekűre - a saját méreteimre szabtam, megszerkesztettem papíron az arányokat - fogalmazott. Biciklijének különlegességét az apró, felfedezésre váró részletek adják: iránytű, maci, és számos különleges "világítótest" kapott rajta helyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!