Hírek

2015.01.30. 19:10

Ezrével támadnak a kátyúk

Az elmúlt hetek tavaszias időjárásának egyik pozitív hatása volt, hogy az autósok viszonylag kevés kátyúval találkozhattak. A most beköszöntő téli időjárásnak, a fagyos éjszakák és a melegebb nappalok váltakozásának hatására azonban hirtelen megnőtt az úthibák száma.

Fejér Megyei Hírlap

A kátyúk miatt keletkező károk komolyabb esetben több százezer forintos kiadást is okozhatnak az autótulajdonosoknak, ám az adott útszakasz kezelője csak szigorú feltételek teljesülése esetén fizet kártérítést így az igények mintegy felét elutasítják. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) bemutatja a legfontosabb buktatókat, egyben felhívja a figyelmet arra, továbbra sem késő az idei szezonban megkötni egy kátyúbiztosítást.

Az első fontos kérdés: hogyan igazoljuk a kárt? A kár-esemény megtörténtét minden esetben a kárigénylőnek kell igazolnia. Ha ez nem egyértelmű, az adott útszakasz kezelője visszautasíthatja a kártérítést. (Becslések szerint az igények 40-50 százalékának ez is lesz a sorsa.). A visszautasítást elkerülhetjük, ha megtesszük a következőket:

Fényképet készítünk a kátyúról és a sérülésről is. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a helyszín biztosan beazonosítható legyen a képeken!

Komolyabb kár esetén mindig ragaszkodjunk a rendőri jegyzőkönyvhöz, egyéb esetekben pedig a helyszínen tartózkodók közül próbáljunk meg tanúkat szerezni a későbbi bizonyításhoz.

Esőben , hóban, latyakban még nehezebb észrevenni az alattomos úthibákat, amelyek igen nagy kárt is okozhatnak az autónkban. Akár komolyan meg is sérülhet a futómű: egy nagyobb döccenés után érdemes ellenőriztetni
Fotó: Koppán Viktor

A fényképekre célszerű a méretek érzékeltetésére egyértelműen beazonosítható tárgyakat (például gyufásdoboz, golyóstoll) helyezni. A legjobb persze, ha kéznél van egy mérőszalag, így pontosan lemérhetjük a kátyút.

Az útkezelők az előbb már említettek mellett más indokot is találhatnak a kárigény elutasítására. Például azt, hogy a károsodott jármű az engedélyezettnél gyorsabban haladt az útszakaszon, vagy azt, hogy figyelmeztető tábla jelezte az úthibát.

Gond lehet az is, ha az autó vezetője elhajt a helyszínről utólag ugyanis már nehéz hitelesen dokumentálni, illetve megfelelő tanúkat, hatósági jegyzőkönyvet szerezni a bizonyításhoz.

Kérdés, hogy milyen biztosítás jó a kátyúkárok ellen?

- Az igazi kátyúszezon még előttünk áll, hiszen minden évben legalább áprilisig tart eltüntetni a téli fagyok okozta útkárokat - magyarázza Cselovszki Zsolt, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) Gépjárműszekciójának elnöke. Ezért most még semmiképpen nem késő kátyúbiztosítást kötni. Ennek az az előnye, hogy az ügyfélnek nem az adott útszakasz kezelőjével kell a kártérítést intéznie: a biztosító kifizeti az autós kárát, és a számlát utólag rendezi el felelős szervvel. A bizonyíthatóság természetesen a biztosító felé is fontos követelmény hangsúlyozza a szakember.

A kátyúbiztosítást önállóan is lehet kötni, de több biztosító kátyú- és defektbiztosítási szolgáltatását a kötelező biztosítás kiegészítő elemeként, kedvezményesen is biztosítja. Fontos, mert sokan nem gondolnak rá: a casco nem helyettesíti a kátyúbiztosítást, mert a kátyúkárok összege általában az önrészhez hasonló mértékű.

Még egy hasznos tanács: Ha látjuk, hogy elkerülhetetlen a kátyú, biztonságos kereteken belül csökkentsük a sebességet! Ha belehajtunk a kátyúba, engedjük fel a fékpedált, mert ha a gumi fékezetlenül tud átgördülni, lényegesen kisebb erőhatás éri az abroncsot, illetve rajta keresztül a felnit és a futóművet is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!