Hírek

2015.08.03. 19:11

Ezt a szezont még talán kihúzhatják a Velencei-tónál

Velencei-tó - Fellebbezés miatt ebben a szezonban már szinte biztosan nem kell bezárni a nyitott partszakaszként nyilvántartott szabadstrandokat.

Klecska Ernő

Információink szerint legalább az egyik üzemeltető megfellebbezte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat határozatát, amelyben bezárással fenyeget a hatóság. Az államigazgatásban bevett harminc napos határidő figyelembe vételével így az ingyenes strandok mindegyike kihúzhatja a szezon végéig. Lapunknak többen felvetették: mi lehet az oka annak, hogy most, július végén (egyébként a Strandok éjszakájának napján) robban a hír, hiszen az üzemeltetők a határozatot június 29-i keltezéssel kapták meg?

A vendégeket az érdekli, hogy milyen a víz és a szolgáltatások. A tét az, itt költi-e el a pénzét?
Fotó: Koppán Viktor

Amint arról korábban beszámoltunk: a megyei kormányhivatal szombati közleménye szerint a Velencei-tó partján három fürdőhelynek nincs engedélye, ezért a járási hivatal felfüggesztette ezeknek a működtetését.

A velenceitoonline.hu és a Fejér Megyei Hírlap birtokába jutott határozat szerint a járási hivatal arra kötelezte az érintett standok üzemeltetőit, hogy nyolc napon belül helyezzenek ki a parton fürdést tiltó táblákat és a lépcsőket távolítsák el. Ezzel kapcsolatban számos gond is van mondták lapunknak többen is. A legnagyobb probléma az, hogyha nincs lejáró, attól még a fürdőző ugyanúgy be fog menni a vízbe a köveken ami így sokkal veszélyesebb. A lépcsőkkel kapcsolatban azért is ésszerűtlen a szabályozás, mert ha például beüt egy vihar, a strandolók nem tudnának gyorsan a partra jutni, ami kész életveszély fogalmazott egy büfés.

A másik csavar e helyzetben, hogy valójában nem is az üzemeltetők feladata lenne mindaz, amit a rendelet alapján számon kér a hatóság. A kormányhivatal hétvégi közleményében a két érintett a velencei és a gárdonyi önkormányzat figyelmét is újra(!) felhívta, hogy a tulajdonában álló partszakaszokon az érintett három természetes fürdőhely kijelöléséhez szükséges kérelmet benyújthatja a Székesfehérvári Járási Hivatalhoz. Mint írták, a közigazgatási eljárás során a kormányhivatal szakhatóságai segíteni fogják a két érintett önkormányzatot az eljárás eredményes lefolytatásában, amint benyújtják a kérelmüket.

Bár a fürdőzőket minden bizonnyal nem érdekli, de hasonló káosz van az elnevezések körül is. Van egyrészt a nyitott partszakasz , ahol elméletileg nem lehet fürödni, nem kell vízmintát venni, nem kell elsősegély nyújtó hely és vízimentő se. A másik varázsszó a szabadstrand , ahol lehet fürödni, kötelező a lejáró, az üzemeltető nem kérhet pénz a mosdó használatáért, kötelező a vízmintavétel, a vízimentő és az elsősegélynyújtó hely is.

Szerintem

Roppant üdvös lenne, ha a mi adóforintjainkból fenntartott közhivatalok és demokratikus intézmények rájönnének arra, megváltozott a világ. Ezek a fránya hírek már nem úgy mennek, mint régen, amikor csak két nap alatt ért ide Bécsből az infó , hogy forradalom van, hanem össze-vissza virgonckodnak, s nem érnek rá megvárni, hogy valami főhalljakend visszajöjjön szabadságról, átolvasgassa a lapokat, megigya a kávéját. Hatalmas felelősség ez egy napig hagyni, hogy elterjedjenek, s hiteles tájékoztatás hiányában osztódással szaporodjanak hamis hírek, késelő menekültekről és bezárandó strandokról például.

 

Nyugodtan lehet fürdeni, napozni, lángost enni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!