Hírek

2015.06.30. 17:39

Nem látogatható a csókakői vár

Csókakő - A vár néhány hete nem látogatható, mivel építkezés és régészeti feltárás is zajlik egyszerre, gőzerővel.

B. Kiss László

Az utóbbi évek látványos beruházásai, a felvonóhíddal ellátott kaputorony, illetve a várkápolna megépítése után további több tízmillió forintot invesztál be még az idén a csókakői várba a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. - mondta el lapunknak Fűrész György, a község polgármestere. A kapun belül most alakítják ki a portásfülkét, az ácsok két ágyúterasz faszerkezetű járófelületét ácsolják méretes gerendák felhasználásával, és a régi, rozoga, fából összerótt grádics helyett kőből építik meg a lépcsőt, ami a sziklatetőre épült sasfészek felsőbb régióiba vezet.

A csókakői várban most előkerült, bezacskózott leleteket mutatja Fűrész György polgármester
Fotó: B. Kiss László

Míg a vár alsó udvarának egyik felén az építőmunkások serénykednek, addig a másik részén régészeti feltárás zajlik. A fehérvári Szent István Király Múzeum tudós munkatársai közel 300 négyzetméternyi területen kértek és kaptak engedélyt az alsóvár még a földben levő maradványainak megkutatására.

A helyszínen járva a polgármester mutatja a nagy kövekből összerótt, tégladarabokkal kiékelt falrészletet, amely tavaly került napvilágra, s amely talán a vár, a török megszállás alatt megépített muzulmán templomának, mecsetjének maradványa lehet.

A régészek most a fellegvár alatt dolgoznak, éppen egy lépcsőt szabadítanak ki nagy körültekintekintéssel a föld alól.

- Logisztikailag sem egy egyszerű munka a feltárás - magyarázta Fűrész György, aki nem csak szereti, de jól ismeri is a Fejérben viszonylag épségben egyedüliként megmaradt középkori erősséget. Az alsóvárban kevés a hely, a földet akár többször is át kell lapátolni az egyik helyről a másikra.

Nemcsak a régészek, de a segéderők is óvatosan dolgoznak. Nem lehet tudni, melyik lapát földben rejtőzik lelet.

Az idei feltárás során eddig egyébként cserépdarabok és állati csontok kerültek elő, de ki tudja, mit rejtőzik még a századok alatt felgyűlt rétegek alatt.

A visszaépített csókakői vár ma már ismét uralja a környéket, de két évtizeddel ezelőtt még az a veszély fenyegette, hogy a földdel válik egyenlővé. Ekkor alakult meg a Sörédi Pál vezette Várbarátok Köre,amelynek tagjai lankadatlan szorgalommal dolgoztak az enyészet ellenében.

A helybeliek erőfeszítései az utóbbi években meghozták gyümölcsüket, miként arról bárki személyesen is megbizonyosodhat, várhatóan már augusztustól, ha befejeződik az idei építkezés a várban, és az már nem lesz munkaterület.

A régészeti feltárás során előkerülő leletek kiértékelésére - úgy hallottuk - egy esztendő áll rendelkezésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!