Hírek

2016.09.26. 10:30

Facsarja az orrukat a szag - A korábbi ellenőrzések nem igazolták a panaszok jogosságát

Mór - Olyan erős szagot bocsát ki az egyik, az ipartelepen működő cég festőüzeme, hogy azt a lakóterületen is érezni lehet - ezzel kereste meg egy olvasónk lapunkat. A panasz nem újkeletű, a kormányhivatal munkatársainak korábbi vizsgálatai azonban nem igazolták annak jogosságát.

B. Kiss László

Már több mint három éve irritálja az erős szag a móri iparterület környékén lakókat - állítja a lapunkat megkereső panaszos, aki szerint a szag a Gestamp Hungária Kft. festőüzemből származik.

2012 decemberében figyelték fel először a környéken terjengő erős szagra, amely az ipari parkban telephellyel rendelkező multinacionális autóipari beszállító cég akkor létesített festőüzeméből származik - mondta el lapunknak a Szondi utcai lakó.

A móri Gestamp Hungária Kft. festőüzeme. A cégnél több autómárkához is készülnek alkatrészek
Fotó: A szerző

A szag azóta sem szűnt meg, melyet ráadásul a szél az uralkodó szélirány miatt a lakott terület felé sodor. A szag hol gyengébben, hol erősebben érződik, nem egyszer azonban olyan intenzív, hogy a forró nyárban be kell csukni az ablakokat.

Mindazt, amit az üzemtől délre lakó, Szondi utcai panaszos mondott, egy, a festőüzemtől keletre lakó, Orgona utcai férfi is megerősítette
lapunk munkatársának.

Nem csupán kettejük orrát facsarhatja a festőüzemből származó szag, legalábbis ezt látszik bizonyítani az a több mint három tucat aláírás, amely az utóbbi napokban gyűlt össze a szag elleni tiltakozás jeleként, és amelyet elküldtek a környezetvédelmi hatósághoz és az önkormányzathoz is.

Ez egy olyan ügy, amelyet illetően az önkormányzat, illetve a polgármesteri hivatal nem rendelkezik hatósági jogkörrel. Ezért a lakossági panaszt a környezetvédelmi hatósághoz továbbították - mondta el érdeklődésemre Fenyves Péter polgármester.

A spanyol tulajdonban levő Gestamp cégcsoportnak négy kontinensen vannak üzemei, amelyekben összesen 34 ezer főt foglalkoztat. Magyarországon a móri a Gestamp egyetlen telephelye, ahol az autóipar számára készítenek műszerfalmerevítőt, lökhárítót, illetve bizonyos alvázelemeket. A móri üzemben jelenleg 625-en dolgoznak, akik közül 343 főt - 60 kilométeres körzetből - 45 településről szállítanak napi rendszerességgel - tudtuk meg Mrázikné Szász Annától, a Gestamp Hungária humánerőforrás vezetőjétől, amikor a panasz kapcsán eleget tettem a meghívásnak, és személyesen is ellátogattam az üzembe.

A festőüzem belülről, az új típusú festék szaghatása is kisebb
Fotó: Gestamp Hungária Kft.

A festőüzemnek több kéménye - szaknyelven pontforrása - van. Ezeket időnként felülvizsgálják, s a légszennyező anyagok mennyisége sohasem haladta meg a határértéket - ezt már Székely-Nagy Dénes, a cég operációs vezetője mondta el. Nincsen ipari tevékenység valamilyen járulékos hatás, zaj- és szaghatás, illetve vibráció nélkül. Ezt a járulékos hatást azonban minél jobban mérsékelni igyekszenek a móri üzemben, ahol az idén 300 ezer eurót költöttek légelszívók felújítására, felszerelésére. Ezek nem csak a belső térből szívják el a levegőt, de azt meg is szűrik - derült ki Székely-Nagy Dénes szavaiból, aki a festőüzemmel kapcsolatban a következőkről tájékoztatott: a kéményeket a nyáron cserélték magasabbra annak érdekében, hogy a kibocsátott gáz fentebb és a korábbinál jobban szétterüljön. Új típusú festőanyag használatára tértek át, olyanra, aminek a szaghatása is kisebb. S dolgoznak egy új, komplex szűrőrendszer kidolgozásán is, melyhez Svédországból kértek segítséget, s ami várhatóan a jövő év elején készül el. A cég egyébként rendelkezik az ISO 14001 környezetirányítási rendszer alkalmazásáról szóló tanúsítvánnyal is.

Az olvasói panasszal kapcsolatban lapunk megkeresésére részletes, írásbeli tájékoztatást adott a hatósági feladatkört ellátó Fejér Megyei Kormányhivatal is.

Ebből - a többi közt - kitűnik, hogy a Fejér Megyei Kormányhivatalhoz, és a jogelőd környezetvédelmi hatósághoz 2013. és 2016. között több közérdekű bejelentés is érkezett, melyek szerint a Gestamp Kft. festőüzeméből erős szag terjed.

A környezetvédelmi hatóság 2013 májusában és novemberében is végzett ellenőrzést a móri cégnél, ám erős szaghatást a kft. telephelyén egyik esetben sem tapasztaltak - derül ki a levélből, amely így folytatódik: 2014-ben újabb közérdekű bejelentések érkeztek a szaghatással kapcsolatban.

A bejelentések alapján, 2014. június 17-én a környezetvédelmi hatóság a környező lakosok helyszíni meghallgatásával vizsgálta ki a közérdekű bejelentésben foglaltakat. A kivizsgálás során valamennyi lehetséges szélirányt figyelembe véve választották ki a meghallgatott személyeket.

Ők nyilatkozatukban egységesen állították, hogy nem tapasztaltak a kft. tevékenységéből kifolyóan olyan szaghatást, amely a lakosság mindennapi életét zavarná, életminőségét rontaná.

A kormányhivatal munkatársai az idén tavasszal, 2016. április 27-én tartott ellenőrzés idején sem tapasztaltak bűzt.

Az elmúlt két hétben több bejelentés érkezett. A panaszok kivizsgálását megkezdtük, amennyiben a vizsgálat eredménye indokolja, a kormányhivatal a szükséges intézkedéseket megteszi - zárul a kormányhivatal lapunknak küldött válasza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!