Hírek

2017.03.19. 16:34

Farnadi testvérkapcsolat - Átlépett országhatárok

Vál – Hármas testvérkapcsolat kötődött Vál, Balánbánya és immáron Farnad között. A néptánc, a hagyományőrzés volt a kiindulási pont a települések között.

Zsohár Melinda

Nyaranta néptánctábort szerveznek Válban, tavaly ide már az erdélyi Balánbányáról is érkeztek fiatalok, gyerekek. A két település között élő a testvértelepülési kapcsolat, jönnek ide és mennek oda.

A farnadi polgármeseri hivatalban a váli polgármester és alpolgármester fogadásakor

Az erdélyi balánbányai Botorka néptáncfesztivál jeles esemény, s ott találkozott a felvidéki Farnad (Szlovákia) Nádas tánccsoportja a váliakkal, s tovább fűződött köztük az alkalmi barátság.

A helytörténeti gyűjtemény egy része

Tavaly a váli-völgyi vigasságokra eljött „háztűznézőbe” a farnadi elöljáróság, majd viszontlátogatásra tiszteletüket tették a váliak, aztán az adventi vásárra eljöttek ismét a farnadiak. Március 15-én a váli községházán aláírta a testvértelepülési szerződést Bechtold Tamás váli és Csomor Vlasta farnadi polgármesterek – utóbbi hölgy bírja mind a szlovák, mind a magyar nyelvet.

Farnadi esküvői kép a századelőről

A határokon átnyúló baráti kapcsolatok virtualizálják az országhatárokat, amelyek az egykor elcsatolt magyar részeket elválasztották az anyaországtól.

A farnadi polgármeteri hivatal előtt Ádám Zsuzsanna alpolgármester, Bechtold Tamás polgm,Vlasta Csomorova farnadi polgármester és Harangozó Baláz Enikő farnadi tanár

Kultúra, néphagyomány, személyes, emberi és baráti kapcsolatok lépnek túl az egykori politikai akadályokon, ez egyre nyilvánvalóbb. Hamarosan lesz hármas találkozó is, mindhárom országban a magyarok között: Válban, Balánbányán és Farnadon.

A farnadi Nádas néptáncegyüttes műsora adventkor


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!