Hírek

2017.02.23. 09:19

Diákok mérhetik fel a fecskeállományt

Fejér megye - Évről-évre halljuk, hogy egyre kevesebb fecske telepszik meg a falusi ereszek alatt. Az állattartás visszaszorulása és az utcák lekövezése csak két ok a kedvelt faj lassú eltűnésére.

Országos fecskerelmérést indít a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Fejér Megyei Csoportja és a Völgy-Híd Természetvédelmi Alapítvány. A korábban sok helyen megforduló, most szintén kiszoruló molnárfecskék és a többi ide tartozó faj megszámlálásért felhívást intéznek az ország általános- és középiskolásaihoz, valamint az osztályfőnökökhöz. Miután a két veszélyeztetetté vált fecskefaj, a közönséges füsti-, és a molnárfecske védelme csak két lépcsőben lehetséges, először szükség van egy széles körű felmérésre. Még mindig viszonylag gyakori madaraink, melyek fészkeit gyakran csak az adott házban élők ismerik, így az állomány pontos felmérése nagyon nehéz.

- Szeretnénk megkérni az általános- és középiskolák tanítóit és tanárait, hogy az osztályokban érdeklődjenek a gyerekektől: ismernek-e fészkelő fecskéket az otthoni házon vagy melléképületen, rokonoknál, vagy egyéb helyeken. Kiemelt figyelmet fordítunk az óvoda- és iskolaépületekre, továbbá a szabadidős intézményekre (sportcsarnok, lovarda, uszoda) - írja az alapítvány képviselője, Kovács Gergely Károly a felhívásukban. A szervezet a honlapján egy monitorozó kérdőívet is közzétett a felmérés megkönnyítéséért és díjakat is kiadnak: a felmérésben legalább 25 adatot szolgáltató iskolák garantált ajándékkal gazdagodnak, a  legtöbb adatot beküldő három település a pedig kiérdemli a "Fecskebarát település” kitüntető címet és az erről szóló táblákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!