Hírek

2015.07.27. 13:37

Fedél nélkül három gyerekkel - Bedőlt hitel után egy vihar vitte el a házat

Pázmánd - Sokan tudják, mekkora sorscsapás egy család életében, ha bedől svájci frankos hitelük. Azt is tudják jónéhányan, milyen csapás az, ha a vihar leviszi házukról a tetőt. Történetünk főszereplőit rövid időn belül mindkét szerencsétlenség sújtotta.

E. Várkonyi Péter

Weisz Mónika és élettársa Harangozó István, valamint gyermekeik, Nikolett, Tamás, és Milán 2006 decemberében beköltözhettek Pázmándon a Vadász utcai parasztházba, amelyet svájci franki hitellel vettek meg. Sajnos az ő hitelük is bedőlt , ezért házukat a Nemzeti Eszközkezelő vette meg, majd egy ügyvédi eljárás után kiutalta nekik havonta fizetendő bérleti díjjal. A család így albérlőként lakhatott tovább a házban.

A július 8-i hatalmas országos, tájfunszerű vihar leverte a házuk tetejét, a cserepeket. A födémek mindenhol beáztak, napok múlásával pedig szétázott, lakhatatlan lett a ház, amit Weisz Mónika azonnal jelentett a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-nek (NET). Később a polgármester, Reichenbach Mónika is levélben írta meg nekik, hogy az átvonuló vihar a házat használhatatlanná tette, az életet és egészséget, a köz- és vagyonbiztonságot veszélyezteti. A polgármester tájékoztatott arról is, hogy az önkormányzat a család ideiglenes elhelyezéséről gondoskodik egy hónapig. Ebből csak négy napot töltöttek a falu művelődési házában, mert ezek után, a család egyik barátja ajánlotta fel több napra a lakhatást a saját házában.

Egy ideig tehát van lakhatás, van viszonylagos nyugalom a Weisz-Harangozó családban. Rövidesen lejár azonban az egy hónapi lakhatási lehetőség. Mint megtudtuk, a NET Székesfehérváron tud a családnak ideiglenes elhelyezést biztosítani. Addig, amíg a házat helyre nem állítják. Információnk szerint ezt a lehetőséget még nem ajánlották fel a Harangozó családnak. Akik azt mondták, nem tudják, miként lakhatnának Fehérváron, hiszen mindketten Velencén dolgoznak, és a kiskorú Milán Pázmándra jár óvodába. Gépkocsi híján csaknem megoldhatatlan lenne számukra a helyzet.

Harangozó István hiába próbálja menteni azt, ami menthető lenne, minden beázik, a ház állaga folyamatosan romlik, lakhatatlanFotó: E. Várkonyi Péter

A NET jogi- és koordinációs igazgatója, Szabó Katalin levélben arról tájékoztatott, hogy a biztosítói kárszemle folyamatban van. Amennyiben indokolt, szakértői véleményt is kérnek. A további ügyintézésig türelmet kérnek.

A levél igen udvarias hangvételű, de reményt nem sugároz. Feltételezések szerint a kár több millió is lehet. s elképzelhető, hogy a NET-nek már nem éri meg beruháznia, esetleg átadná, eladná a helyi önkormányzatnak az épületet, és a továbbiakban az önkormányzat felelőssége lenne a ház állagmegóvása. Költözés költözést követ pillanatnyilag, és ez nem lesz másképpen, ha Fehérvárra akarják küldeni a családot. Hiába a barátok, ismerősök és jóakarók tettrekészsége, pillanatnyilag a bürokrácia nem engedi a javítás megkezdését.

A NET kommunikációs munkatársa, Ferenczhalmi Zsófia azt is jelezte, vizsgálják, hogy a család az augusztusi szerződésben előírt állagmegóvást megtette-e. Elképzelhető ugyanis, hogy az ő elmaradt karbantartási munkájuk miatt következett be a ház viharban történt drámája. Ha a kár ettől független, a bérlőket nem terheli felelősség.

Ez a kép az egyik kényszerköltözéskor készült. Jobbra Mónika
Fotó: E. Várkonyi Péter

A sors fintora, hogy a vihar előtt néhány órával, délután, amikor még jele sem volt az égindulásnak, amikor a NET egyik munkatársa éves ellenőrzést tartott a háznál - mondta Harangozó István. Ez az ellenőrzés mindent rendben is talált, megjegyezve, hogy a szerződésben foglalt állagjavítások szépen haladnak. Ezek után tört ki a fergeteges zápor és sodort el mindent. A cserepeket csakúgy, mint kisebb tetőléceket. A lyukas tető miatt a födém teljesen elázott és áznak, omlik le a vakolat. A házban a játékok, a televízió, a bútorok, a szőnyegek, valamennyi ingóság teljesen tönkre ment.

Sok a vizsgálat, sok a rejtély! Szakértői vélemény, biztosítói kárérték megállapítás, statikus tájékoztatása és sorolni lehet még a késleltető tényezőket. A NET valójában, jogilag és a törvényben meghatározottak szerint segít, de emberségből pillanatnyilag alulmarad.

Mónika és István kérésére közöljük, hogy nagyon hálásak minden barátnak, ismerősnek és idegennek - csaknem húsz támogatót számoltak össze -, akik segítettek nekik a legnehezebb pillanatokban.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!