Hírek

2013.05.23. 15:06

Fehérvár buszmenetrend: járatsűrítés vagy -ritkítás?

Székesfehérvár - Napi 950, városba érkező helyközi busz kapcsolódhat be a fehérvári tömegközlekedésbe, ugyanakkor több járat indulási időpontjait ritkítják. Mi a két intézkedés summája?

Házi Péter

A lényeg: összesen évi 115 ezer kilométernyi spórolást jelenthet az a járatritkítás, amit az Alba Volán javasol. Németh Tamás vezérigazgató levelében a város és a cég között tavaly  létrejött megállapodásra hivatkozik, amelynek egyik passzusa szerint az önkormányzat kötelezettséget vállalt arra, hogy  2013. január 1-jétől  úgy módosul a helyi menetrend, hogy az évi összes megtett kilométer ne legyen több 3,3 milliónál. Ez a csökkentés egészen a mai napig nyilvánvalóan nem valósult meg, így az érvényben lévő menetrend alapján éves szinten 3,42 millió kilométert futnak a buszok. A cég áprilisban ismételten forgalomszámlálást végzett, s ezek alapján a 10, 12A, 13, 13G, 24 és 32-es jelű járatok esetében javasol járatritkítást.

Mohos Veronika szerint most  sincs elég busz, az átalakítás után borítékolható lesz a tömegnyomor (Fotó: Nagy Norbert)

A gazdasági szakbizottság csütörtökön a pénteki közgyűlés előkészítéseként tárgyalta az előterjesztést, amelynek fontos része, hogy a 115 ezernyi kieső kilométert azzal ellensúlyoznák, hogy a városba érkező helyközi járatok több városi megállóhelyen megállnának, s ezekre a buszokra  helyi bérlettel, buszjeggyel is fel lehetne szállni. Az előterjesztés szerint ez napi 950 plusz járatot jelentene, amelyre 31 új helyen lehet felszállni,  így a cég szerint  összességében kedvezően változtatná meg a szolgáltatás kínálati jellemzőit, emellett az önkormányzatot terhelő finanszírozási mérték is csökkenne.

- A városvezetés eddig azt kommunikálta, hogy a tavalyi szerződéssel megoldódott a tömegközlekedés finanszírozása, ehhez képest a most kézhez  kapott előterjesztés gyakorlatilag járatritkításról szól, amit ráadásul a lakossággal sem egyeztettek-  jelentette ki a bizottsági ülésen Mező Balázs (Jobbik). Horváth Miklósné (Fidesz) sajnálatát fejezte ki, hogy a képviselő nem vett részt a polgármester által a kérdésben szervezett egyeztetésen.   A frakcióvezető  szerint a jobbikos képviselőn kívül mindenki úgy látja,  összességében több lesz a buszjárat, és attól, hogy Mező Balázs  nem tud róla, még voltak ez ügyben lakossági fórumok.  A kérdés csak az, hogy akkor erről miért nem lehetett olvasni? - tette fel a kérdést a képviselő.

Szigli István szerint a leggyakrabban használt megállóhelyeken állnak majd meg a buszok, ez  szolgáltatásjavítást eredményezhet.  A bizottság végül egy tartózkodással elfogadta a javaslatot.

 

 

- A  frakció üdvözli az utazás színvonalát javító intézkedéseket,  hogy végre megvalósulhat a helyközi járatok bevonása a helyi közlekedésbe. Az Alba Volán Zrt. által javasolt 4,19 százalékos tarifaemelést viszont elutasítjuk -  hangsúlyozta  sajtótájékoztatóján Horváth Miklósné, a Fidesz közgyűlési frakcióvezetője, aki szerint ez a rezsicsökkentési törekvésekkel  ellenkező lépés lenne. -  A szerződés az utólagos elszámolást  rögzíti, ráadásul ha továbbra is csökken a gázolaj ára és az infláció is, akkor az utólagos elszámolás azt fogja igazolni, hogy nem lesz a cégnél az a mínusz, amit a korábbi bázis alapján várnak. Az állami normatíva kérdését azonban -  ami idén már nincs -  külön kell kezelni.

Megoszló vélemények

Kíváncsiak voltunk a fehérváriak véleményére is, javítja vagy rontja-e a tömegközlekedést az átalakítás. Nagy Róbertné szerint a helyközi járatok bekapcsolása csak a főútvonalak mellett lakóknak jelenthet járatsűrítést, egy Öreghegy vagy Maroshegy közepén lakónak továbbra sem lesz több busza. Mohos Veronika szerint már így is túl zsúfoltak a helyközi járatok, azokra felférni szinte képtelenség lesz. Üdvözölte viszont a lehetőséget Kocsis Imre, aki szerint napi közel ezer busszal több biztosan segít abban, hogy a város valamely pontjára  gyorsabban eljussunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!