Hírek

2017.05.18. 19:30

Székesfehérvár örök katonái - Díjátadás, ünnepi műsor, ősbemutató

Székesfehérvár - A magyar honvédelem napja alkalmából a Fehérvár köszönti katonáit gálaestet csütörtökön a Vörösmarty Színházban rendezték meg. Az ünnepségen átadták a Gyuricza Béla-emlékgyűrűt és a Sipos Gyula-díjat.

V. Varga József

A megyei jogú város önkormányzata a több mint húszéves hagyományokhoz híven a magyar honvédelem napjához kötődően a Fehérvár köszönti katonáit gálaesttel köszönte meg a helyőrségben szolgáló katonák áldozatos munkáját. A gálaest kettős ünnepet takar, hiszen ezen a héten ünnepeljük a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság megalakulásának 10. évfordulóját is.

- Akik itt vagyunk, mindannyiunknak szívügye a haza védelme - kezdte ünnepi beszédét Simicskó István honvédelmi miniszter. - Tízéves a városban működő parancsnokságunk, s tíz év komoly idő, komoly tapasztalat, komoly tudás.

- Fehérvár katonaváros, katonabarát város. Katonáink védelmezik a civileket, a civilek pedig büszkék arra, hogy katonák szolgálnak lakóhelyükön. A tisztelet kölcsönös. A születésnap a köszöntésről és a szeretetről is szól.

 

A Gyuricza Béla-emlékgyűrűt, a Honvédség és Társadalom Baráti Körök elismerését Móra József, a szentesi Ecser-Dónát Szövetkezet elnöke Szelekovszky Ernőtől, az országos szövetség elnökétől és Görög István alelnöktől vette át. A Sipos Gyula-díjat Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere adta át Benkő Tibor vezérezredesnek, a Honvéd Vezérkar főnökének. Az ünnepi műsor nyitányát a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar szolgáltatta, vezényelt Ruff Tamás őrnagy, karmester.

A Honvéd Együttes Honvéd Táncszínháza Kossuth-verbunkkal, lassú és friss csárdással, valamint korhű lakodalmassal elegyített néptánckincsünkből mutatott be egy csokorravalót. A szomorúságában is fenséges ballada a régmúlt katonaidőket idézte. A koreográfiát Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, az együttes művészeti vezetője állította össze.

Ősbemutatóra is sor került: Ruff Tamás erre az alkalomra komponált ÖHP-indulóját a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar játszotta, vezényelt a zeneszerző. - Ez az ünnep arról is szól, hogy legyünk büszkék közös ügyeinkre, azokra, amelyekben össze tudunk fogni, és ami, egyéb problémáinkat félretéve, összetart bennünket - emelte ki ünnepi beszédében Cser-Palkovics András polgármester.

- Ezer évünk ez, és hagyományaink, amit a város polgárának, legyen az civil- vagy katonaember, követnie kell, mert ez a mi sorsunk és felelősségünk. - Fehérvár köszönti katonáit, s mindez nemcsak a hagyományokban, hanem már a mindennapokban is megjelenik, és ez nagyon fontos - tette hozzá az elöljáró.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!