Hírek

2017.03.24. 21:40

Konferencia az identitásról - Azonosulunk a nemzeti és az európai értékekkel

Fehérvárcsurgó - Pénteken kezdődött az a kétnapos nemzetközi konferencia, amely az identitás témáját járja körül.

Szanyi-Nagy Judit

A megközelítésmód épp annyira sokféle, mint a különféle országokból érkezők köre.Károlyi György gróf, hazánk francia nagykövete nyitotta meg az „Európai identitás(ok), identitások Európában" nemzetközi konferenciát. A különböző szekciókban francia, német, angol és magyar nyelven hallhattak előadásokat a megjelentek.

A kétnapos, pénteken és szombaton zajló rendezvény tulajdonképpen egy sorozat része: a fehérvárcsurgói kastélyban már évek óta szerveznek a mostanihoz hasonló, nemzetközi konferenciát. Az előadások minden évben egy olyan témáról szólnak, amely nemcsak Magyarországon, de Európa többi országában is releváns témakör. Így négy-öt éve az alkotmányozás, tavaly a migráns-, idén az identitáskérdés a központi téma. - Úgy gondoltuk, most jött el az ideje annak, hogy erről európai viszonylatban beszéljünk. Ezt az európai viszonylatot pedig több ország meghívott előadójával garantáljuk - mondta Károlyi György gróf.

A konferenciát Károlyi György gróf (b) nyitotta meg, az első előadó pedig Martonyi János (j) Széchenyi-díjas magyar jogtudós, volt külügyminiszter volt - a központi téma az identitás Fotó: Szanyi-Nagy Judit

Az identitás meghatározása összetett dolog. A pénteki megnyitón Károlyi György, valamint Martonyi János Széchenyi-díjas magyar jogtudós, volt külügyminiszter is kitértek a fogalom definiálására. Mindketten egyetértettek abban, hogy az identitás akkor lehet gyümölcsöző és elfogadható, ha több tényezőből áll: legyen az a himnusz, a népdalok, népmesék, a kulturális programok vagy az ételek világa - amely megvalósulhat nemzeti és európai viszonylatban is.

Ez a kötődés (identitás) pedig tényleg számtalan tényezőben megnyilvánulhat, melyet a konferencia színes előadói névsora és témalistája is láttat: még egy, az előző generációtól elsajátított étel is sokat elárul rólunk a nemzeti vagy adott esetben európai identitásunkat tekintve.

- Az unióban huszonheten vagyunk. Képtelenség azt gondolni, hogy mindig, mindenben egyet fogunk érteni. Az összetartozást erősítené, ha belátnánk: az identitás része, hogy sokszínűek vagyunk - mondta a gróf.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!