Hírek

2015.01.30. 15:50

Fehérvári haláleset - A tájékoztatásért küzdenek a szülők

Székesfehérvár - A sokak által a szomorú fehérvári haláleset kapcsán először hallott RSV-vírusról a napokban az országos híradásokban is többször lehetett hallani, de az ebben a betegségben hathetesen elhunyt kisbaba szülei, Melinda és Miklós szeretnék eléri, hogy ne csak kampányszerűen kapjanak információkat róla az érintettek, hanem az erről szóló tájékoztató füzetke például kerüljön be akár a frissen szült mamák kórházi ajándékcsomagjába is.

Kocsis Noémi

Mint lapunk is megírta, a legnagyobb közösségi oldalon osztotta meg legnagyobb fájdalmukat Melinda és Miklós, mikor közzétették hathetes kisfiuk fotóját és elvesztése történetét. Ám mint mondják, nem a szereplők fontosak ebben a történetben, hanem maga a tény, hogy egy átlagosnál kisebb súllyal, de egyébként egészségesen született, első heteiben szépen gyarapodó kisbaba egyszer csak minden különösebb előjel nélkül olyan betegségbe esik, hogy egy hét múlva minden erőfeszítés ellenére meghal és erre a 21. században, a modern egészségügy, a széles spektrumú antibiotikumok és más, olykor életet mentő csodák korában nincs felfogható magyarázat. A csöpp Ádám a sokak által még sosem hallott RSV-ben, egy megfázáshoz hasonló tünetekkel kezdődő légúti vírusos megbetegedésben hunyt el múlt héten, a kórházi team minden erőfeszítése ellenére. A kisbaba halálát az orvosok, nővérek is meggyászolták, mindenkit nagyon megviselt a történet. A család többek között ezért is hangsúlyozza, hogy minden tiszteletük a gyógyítóké, viszont úgy érzik, ha a közel két és fél kilóval, császármetszéssel született Ádámka esetében megkapták volna a tájékoztatást bárkitől az egészségügyben, hogy a kicsi RSV-veszélyeztetett, akkor tehettek volna ellenlépéseket. Például a védőoltás beszerzéséért, amely drága ugyan, de a család összeszedte volna rá a pénzt.

- Ha a kórházi ajándékdobozban, amiben sok feleslegesnek tűnő ajándéktárgy is van, a jövőben legalább egy tájékoztató papír benne lenne, hogy létezik ez a betegség és nem árt vigyázni vele, akkor már megtenné az egészségügy az első lépést - mondja Melinda. A házaspár elsőszülött, nagyon várt gyermekét vesztette el Ádámban, a jövőben azért szeretnének küzdeni, mások figyelmét felhívni a kevéssé ismert vírusos megbetegedésre, hogy lehetőleg senki se járjon hasonlóan.

Ádámkát már semmi és senki sem hozhatja vissza. Szülei úgy emlékeznek rá, hogy nagyon kitartó baba volt, kicsi szervezetét egy hét alatt győzhette csak le a betegség. Történetét a szülők tovább adják, mint mondják, a megosztott gyász egy kicsit tompítja a fájdalmukat.

Szakmai szemszögből

A kisfiút kezelő osztály vezető főorvosa, Simon Gábor levélben reagált lapunk első, az esetről írt cikkére. Ebből közlünk, a terjedelme miatt némi szerkesztéssel.

Ádám halála a családján kívül az életéért küzdő egészségügyi dolgozókat is rendkívül megrázta. A szülőkből kiváltott érzelmek az interneten és a FMH hasábjain is megjelentek. Nehéz érzelemmentesen, objektíven reagálni a felvetett kérdésekre, de a szakember szemszögéből nézve megpróbálom.

Az RSV vírus fertőzés, sok más légúti vírusfertőzéshez hasonlóan leggyakrabban enyhe felső légúti hurutos tünetekkel jár, eredményezhet súlyos alsó légúti gyulladást és rendkívül ritkán életveszélyes állapotot is okozhat, ami akár halálhoz is vezethet. Súlyos, vagy életveszélyes állapotot elsősorban a 6 hónaposnál fiatalabb csecsemőknél okoz, különösen veszélyeztetettek a kis súlyú koraszülöttek, a hosszú ideig lélegeztettett újszülötteknél kialakuló súlyos tüdőelváltozást szenvedők és az operálandó, veleszületett szívhibával világra jövő újszülöttek, a korrekciós műtét elvégzéséig. A fertőzés ellen rendelkezünk passzív védőoltással, a különösen veszélyeztetett csecsemők magát az ellenanyagot kapják meg a téli hónapokban havonta (novembertől márciusig) ismételve. Magyarországon a jogszabályok szerint 2013-tól minden 32. terhességi hét előtt született, valamint súlyos tüdő- és szívbetegségben szenvedő újszülött finanszírozottan kaphatja meg az RSV elleni oltást. Megyénkben a 2013-2014-es szezonban 60 főt oltottunk, ez a szám várhatóan az idén is hasonló nagyságrendű lesz.

Az újszülött intenzív osztályról hazamenő igen kis súlyú koraszülöttek hozzátartozóit felvilágosítjuk arról, hogy éljenek a lehetőséggel és jelenjenek meg az RSV-védőoltásért. (...) A család tragédiája joggal vetette fel a szülőkben az oltásra jogosultak körének kiterjesztését. A hazai és nemzetközi tapasztalatok és statisztikák alapján azonban az oltás minden újszülöttre történő kiterjesztésének reális szakmai indoka nincs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!