Hírek

2014.08.19. 09:30

Fehérvárra érkeznek a Seuso-kincsek

Október 4-től január közepéig a Szent István király Múzeum dísztermében állítják ki a Seuso-kincseket. Mindezt L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára és Cser-Palkovics András polgármester sajtótájékoztatón jelentették be.

Szabó Zoltán

A polgármester elmondta, hogy a páratlan értékű műtárgyakat méltó helyszínen és módon mutatják be, ott, annak a megyének a székhelyén, ahova  ezek a kincsek kötődnek. A fehérvári kiállítást mind a kormány és a miniszterelnök, mind az érintett múzeumok támogatták, örömmel fogadják.

A tárlat megrendezéséhez átalakításokra lesz szükség a múzeumban. Új ajtót nyitnak, hogy a dísztermet a díszudvar felől lehessen megközelíteni, a kiállító helyet pedig a szükséges biztonságtechnikai, műszaki berendezésekkel szerelik fel. A fejlesztések körülbelül 40 millió forintba kerülnek. Erről már döntött az önkormányzat szakbizottsága, a megrendelések megtörténtek, illetve folyamatban vannak.   A díszterem az átalakítások révén  további nagyszabású és nagy értékű  kiállítások bemutatására válik alkalmassá.

A Seuso-kincsek L. Simon László kezdeményezésére  érkeznek a Szent István Király Múzeumba. Az államtikár hangsúlyozta, hogy a  kiállítás szimbolikus betetőzése a múzeumi struktúra átszerevezésének. A tárlat nem vándorkiállítás, a műkincsek  visszakerülnek majd Budapestre, ahol tanulmányozzák őket, és  hosszú ideig  nem láthatja őket a közönség. A kutatások révé Remélhetőleg tudományos érvekkel  sikerül majd bizonyítani, hogy a leletegyüttes Szabadbattyán környékéről származik.L. Simon hozzátette: érdemes lesz Fehérvárra jönni, és megtekinteni a páratlan kiállítást,  amely a külföldi  szakemberek érdeklődését is felkeltheti. A kormány célja  pedig az, hogy a   Seuso-kincsek többi darabja is hazakerüljön  Magyarországra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!