Hírek

2015.07.31. 10:47

Fehérvárra jön a Corvinus - A cél az, hogy az egyetem már jövő ősszel elindítsa itt a képzéseit

Székesfehérvár - Nyolcszáz-ezer hallgatója is lehet a teljes felfutást követően a Corvinus Egyetem Székesfehérváron indítandó képzéseinek – tudta meg lapunk Palkovics László államtitkártól pénteken.

B. Kiss László

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára csütörtökön a felsőoktatás tervezett átalakításáról szóló sajtótájékoztatón jelentette be – többek között –, hogy a budapesti Corvinus Egyetem a megyeszékhelyen indítana képzést. Palkovics László pénteken reggel több fehérvári újságírót – köztünk a Fejér Megyei Hírlap munkatársát – is fogadta, és részletes tájékoztatást adott a témáról.

Elmondta, hogy habár végleges döntés csak augusztus végén várható, a dolog előkészítése előrehaladott stádiumban van. A Corvinus Egyetem, ahonnan köztudomásúan a legjobb közgazdászok kerülnek ki, késznek mutatkozik arra, hogy Székesfehérváron több képzést is elindítson.

Palkovics László államtitkár a Budapesti Műszaki Egyetemen fogadta a fehérvári újságírókat. Fotó: B. Kiss László

Az elhatározás mögött az van, hogy habár Székesfehérvár Magyarország gazdaságilag talán második legerősebb városa, a város felsőoktatása nem elégíti ki a helyben meglevő igényeket. A tapasztalat pedig az, hogy egy adott városban felsőfokú végzettséget szerzett fiatalokat sokkal könnyebb helyben tartani, különösen akkor, ha azok a helybeli cégekkel is kapcsolatba kerülnek tanulmányaik során – fejtette ki az államtitkár.

– Fehérváron az igényeknek megfelelő a műszaki képzés, ám a gazdaságnak nem csak mérnökökre, de például magasan képzett pénzügyes, vagy személyügyes szakemberekre is szüksége van – hangsúlyozta Palkovics László, aki szerint a nemzetközileg is jegyzett Corvinus Egyetem legalább fél tucat képzést indítana Fejér megye székhelyén. – Ehhez – az önkormányzat, illetve az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara révén – adottak az infrastrukturális feltételek, és az oktatói gárda egy részét is alkothatják helyi erők – derült ki az elmondottakból.

– A cél az, hogy az állam fenntartásban levő Corvinus Egyetem fehérvári képzései már 2016 szeptemberében elinduljanak. Azokra a felvételt ebben az esetben már a közeli hónapokban meg kell hirdetni. Ami gyors megoldást kíván, az akkreditáció kérdése – jegyezte meg Palkovics László.

Lapunk munkatársának kérdésre válaszolva az államtitkár elmondta azt is, hogy a Corvinus Fehérváron egyelőre három éves alapképzéseket indítani. A három évfolyamon – a teljes felfutást követően – összesen 800-1000 hallgató tanulna.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere már a bejelentés napján, csütörtökön üdvözölte a bejelentést, miszerint a magas színvonalú képzést nyújtó, fővárosi Corvinus Egyetem a megyeszékhelyen is indítana képzést a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!