Hírek

2017.07.26. 19:30

Nyári célellenőrzések: eddig tíz alkalommal indult eljárás a megyében

FEJÉR MEGYE Korábban megírtuk, hogy a Fejér Megyei Kormányhivatal, s a járási hivatalok szakemberei nyári célellenőrzést tartanak, amely augusztus 31-ig tart.

Laci Patrícia

- A nyári célellenőrzés területei a szezonálisan az idegenforgalmi szempontból frekventált helyek, a strandokon működő kereskedelmi és vendéglátói létesítmények, a nagy tömegeket megmozgató rendezvények, fesztiválok. Ifjúsági és gyermektáborok étkeztetését is vizsgáljuk, odafigyelünk a fagylalt előállításra és forgalmazásra, s ellenőrizzük a most már trendinek számító street food helyeket, illetve a büfékocsi és mozgóvendéglátó egységeket - tájékoztatott Sziebert Gergely megyei főállatorvos, a Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztályának vezetője.

Elsősorban a szezonális termékekre összpontosítanak: a pácolt, előkészített húsokra, illetve húskészítményekre, a fagylaltra, s a szezonális zöldségekre, gyümölcsökre.

A fesztiválok és a fesztiválozók egyik közkedvelt étele a kézműves hamburger
Fotó: Szanyi-Nagy Judit

Csak a nyári célellenőrzések alatt közel száz egységet ellenőriztek, tíz alkalommal pedig eljárást indítottak.

- Idén fagylaltból és fűszerezett, pácolt, előkészített húsokból vettünk mikrobiológiai és analitikai mintákat, két esetben nem megfelelőséget állapítottunk meg. A fagylaltnál egy, a fagylaltban nem megengedett baktériumot mutattunk ki, ez valamilyen higiéniai hiányosságot feltételez a háttérben, az egyik húsmintában szalmonella baktériumot fedeztünk fel, mivel utóbbi csomagolt termék volt, így nagy valószínűséggel nem biztosították a megfelelő gyártási körülményeket, természetesen mind a két esetben eljárást indítottunk - mondta Sziebert Gergely.

A célellenőrzések keretében idén már hét nagyobb rendezvényen végeztek a szakemberek vizsgálatokat, illetve lesz még három másik nagyobb esemény, például az Ozora Fesztivál, a Fezen Fesztivál, illetve a Királyi Napok, amelyeken szintén fognak ellenőrizni. Az eddigi tapasztalatok alapján több helyen előfordult, hogy nem volt egészségügyi nyilatkozat a dolgozóknál, esetleg hiányzott a HACCP kézikönyv vagy a dokumentumokat nem vezették. Néhány helyen a higiéniai állapot nem volt megfelelő, például Székesfehérváron is volt egy vendéglátó létesítmény, amelyet egy panaszbejelentés miatt keresett fel a hatóság, a higiéniai hiányosságok miatt fel is függesztették az egység, vagy létesítmény működését, s elrendelték a javító intézkedéseket. Egyébként, ha a higiéniával van probléma, akkor az üzemeltetést addig kell felfüggeszteni, amíg nem takarítják ki a helyet, természetesen utóellenőrzést is végez az egységben a hatóság, s csak akkor nyithat újra az üzlet, ha minden rendben van.

A fesztiválokon az emberek a szórakozás mellett esznek és isznak is, ezért a tömegeket vonzó rendezvényeken kifejezetten kell figyelniük a higiéniai előírásokra az árusoknak. Sziebert Gergely elmondta, még három nagyobb rendezvényre mennek ellenőrizni a nyáron
Fotó: FMH-archív

- Általános probléma, hogy a cseppfertőzés ellen több helyen nem védik az ételt, pedig egy plexifallal ezt meg lehetne tenni - tette hozzá a főosztályvezető, aki azt javasolta a fogyasztóknak, hogy a saját érdekükben mindig győzödjenek meg arról, hogy tiszta, rendezett helyen vásárolják meg vagy fogyasztják el az ételeket.

- Ha valami problémát észlel a fogyasztó, akkor azt jelezheti az eladónak, mert neki kötelessége kivizsgálni az esetet, ezen kívül még bejelentést tehet a Nébih zöldszámán, amely ingyenesen hívható, vagy a Kormányhivatal élelmiszerlánc biztonsági hatóságánál és a járási hivatalok élelmiszerláncbiztonsági és állategészségügyi osztályainál is. Minden panaszos ügyet azonnal kivizsgálunk - tudtuk meg Sziebert Gergelytől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!