Hírek

2017.06.13. 14:55

Közel 58 év a háziorvosok átlagéletkora Fejér megyében

FEJÉR MEGYE Több mint 440 ezer embernek nincsen háziorvosa hazánkban - söpört végig a hír több fórumon is az elmúlt időszakban. Utánajártunk, Fejér megyében mennyi háziorvosi és fogorvosi praxis áll betöltetlenül.

Szanyi-Nagy Judit

A Világgazdaságban közölt adatok szerint a háziorvosi praxisok közül 352, a fogorvosi helyeknél pedig 284 tartósan betöltetlen. Fejér megye még így is jó helyen szerepel, hiszen Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés, Somogy és Tolna megyékre jellemző, hogy tíz százalék felett van a betöltetlen praxisok száma.

A statisztikák szerint 2015-ben Magyarországon 4817 háziorvos dolgozott.

Az ezredforduló idején 5159 praxis működött, ahhoz képest - tehát tizenöt év alatt - ez 6,6 százalékos csökkenést jelent. - Fejér megyében jelenleg 17 betöltetlen háziorvosi szolgálat és 8 betöltetlen fogorvosi szolgálat működik - tudtuk meg Pávó Mercédesztől, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészség-ügyért Felelős Államtitkárság sajtóreferensétől. - Fejér megyében, mind a kisebb falvakban, például Hantoson, Vajtán, mind a nagyobb városokban, például Székesfehérváron, Dunaújvárosban találunk betöltetlen háziorvosi körzeteket. Ugyanígy jellemzők betöltetlen helyek a kisebb és a nagyobb településeken is a fogorvosi praxisokban, így például Szabadegyházán és Pázmándon, vagy a nagyobb városokat tekintve Dunaújvárosban - tette hozzá a sajtóreferens, válaszolva arra, hol jellemzőbbek a betöltetlen praxisok. A válaszból az is kiderült, megyénkben Mátyásdombon működik a leghosszabb ideje helyettesítéssel ellátott háziorvosi szolgálat, míg a "legrégebb óta" helyettesített fogorvosi szolgálat Szabadegyházán van.

A betöltetlen munkahelyek egyik oka az lehet, hogy a fiatalok számára már nem csábító a háziorvosi vagy a fogorvosi szakma Fotó: Archív

A betöltetlen munkahelyek egyik oka az lehet, hogy a fiatalok számára már nem csábító a háziorvosi vagy a fogorvosi szakma. Jól mutatja ezt az is, hogy országosan a praktizáló orvosok 44 százaléka elmúlt 60 éves, 11 százalékuk pedig már 70 felett jár. - A Fejér megyében dolgozó háziorvosok átlagos életkora 57,9 év, míg a fogorvosok átlagéletkora 53 év - válaszolta kérdésünkre Pávó Mercédesz.

A betöltetlen munkahelyek számát többek között az 1 milliárd 250 millió forint keretösszegű praxispályázattal igyekszik mérsékelni a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK). A háziorvosok számára kiírt praxisvásárlási és letelepedési pályázat márciustól érhető el, és október 15-ig nyújtható be; az egy éve üres praxisokra nettó 12 millió, az öt évnél régebbi betöltetlen helyekre nettó 20 millió forint az elnyerhető támogatás. - Fejér megyéből eddig még nem érkezett erre vonatkozó pályázat a NEAK-hoz - tudtuk meg a sajtóreferenstől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!