Hírek

2017.08.18. 17:30

A zajongás idejét helyi rendelet is szabályozhatja, sok településen mégsem élnek a lehetőséggel!

FEJÉR MEGYE - Amikor azt hinné az ember, hogy tud egy jót pihenni a munkából hazaérve vagy az erre szánt (hétvégi) pihenőnapon, leginkább akkor szólal meg a fűnyíró, jön a dinnyeárus vagy csendül fel pár erőteljesebb diszkónóta a közelben.

V. Varga József

Persze a ház körüli tevékenységeket valamikor el kell végezni: a fű szüntelenül nő, nyírni pedig csak akkor tudja a gazdája, ha ő sem dolgozik, vagy - urambocsá! - szintén pihenőnapon van.

A környezeti zaj és rezgés elleni védelem egyes szabályairól egy 2007-es kormányrendelet ír, amely nem terjed ki a kizárólag közterületen megtartott, alkalmi rendezvényekre és a magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő tevékenységre sem. Ezeket a tevékenységeket - ha más, központi jogszabály nem szabályozza - az önkormányzatok helyi rendelete befolyásolhatja. Amennyiben az adott tevékenységet - például a fűnyírást - nem szabályozza az alaptörvény vagy más szabályozás, helyi rendelet, úgy lényegében bármikor elvégezhető ez a feladat.

Rácalmás

A lakóterületi, üdülőterületi és a kertes mezőgazdasági övezetben lévő ingatlanokon csak bizonyos időpontokban végezhetők a zöldfelülettel kapcsolatos, zajkibocsátással járó munkák, így a fűnyírás is. Rácalmáson munkanapokon 7 és 20 óra, szombaton
9 és 17 óra, vasárnap, munkaszüneti és ünnepnapon 9 és 12 óra között lehet füvet nyírni a helyi rendelet alapján.

Nadap

A 2013-as önkormányzati rendelet alapján a településen szabályt sért az, aki (a község belterületén) az ingatlanán füvet nyír, fát vág vagy fűrészel vasárnap és ünnepnapokon.

Söréd

A település 2012-es helyi rendelete a zajjal járó munkákat (például a fűnyírást, a gépi fűrészelést, flexelést, gyalulást vagy a kültéri hangos zenehallgatást) szombat 17 órától hétfő 6 óráig, illetve munkaszüneti napokon tiltja.

Úrhida

Az üzletek nyitvatartási rendjét önkormányzati rendelet szabályozza a faluban - mondta Bognár József polgármester. A rendelet szabályai biztosítják és érvényesítik a lakók jogát az egészséges életkörülményekhez, pihenéshez; az üzletek éjszakai nyitvatartásának korlátozásával meghatározzák a lakosság nyugalomhoz, főként az éjszakai (22 és 6 óra között) pihenéshez való alkotmányos jogát. Szilveszterkor, karácsonykor, húsvétkor és május elsején engedély nélkül tarthatnak nyitva a vendéglátók.

Aba

A képviselő-testület Abán nem alkotott külön helyi "zajrendeletet", ebben a magasabb szintű jogszabályhoz tartják magukat. Az üzletek, vendéglátóhelyek esetében az éjszakai, 22 és 6 óra közötti időponttól eltérő nyitvatartást a jegyzőtől kell kérelmezni. Náluk vasárnap is lehet füvet nyírni! - tudtuk meg Kossa Lajos polgármestertől.

Enying

Viplak Tibor polgármester tájékoztatása szerint Enyingen a képviselő-testület az üzletek és a vendéglátóhelyek nyitvatartási szabályozásán túl a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről is rendeletet alkotott. A rendelet kitér arra, hogy közterületen nem lehet engedély nélkül hangosító berendezést üzemeltetni, műsort, élőzenét szolgáltatni; a lakó- és üdülőingatlanokban 21 órától 7 óráig zajhatással járó építkezési, felújítási, karbantartási, továbbá kertekben kertépítési és fenntartási munkákat végezni; 20 órától 8 óráig a szabadban vagy nyitott helyiségben a csendet hangos énekléssel, zenével, hangszerrel megzavarni; valamint gépjárművet indokolatlanul járatni, túráztatni.

A Velencei-tó partján nyáron tetőzik a feszültség a nyugodt pihenést és a harsány bulizást vagy épp kerti barkácsolást kedvelők között. Velencén tavaly épp ezért megállapodás született a lakossággal, hogy a nyári szezonban a hangos rendezvények száma nem haladja meg a nyolcat. A "zajoskodást" egyébként is helyi rendelet szabályozza, ami nem csak a bulizásra, de a fűnyírásra és egyéb motoros kerti tevékenységre vonatkozóan szab meg határokat.

A rendelet kimondja, hogy a lakóingatlanok és azok zöld felületeinek építésével, fenntartásával kapcsolatos zajos tevékenység (mint a kalapálás, fűrészelés), motoros kerti és barkácsgépek üzemeltetése vasárnap és ünnepnap egész nap tilos. A közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának, megszegésének jogi következményeiről szóló rendelet szerint a zajongóval szemben 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírság, illetve 150 ezer forintig terjedő közigazgatási bírság szabható ki. Velencén egyébként az utóbbi időben nem került ügy olyan szakaszba, ami miatt bárki ellen bírságot kellett volna kiszabni, árulta el Szvercsák Szilvia jegyző, hozzátéve: a szomszédok igyekeznek elsőként magának a vasárnapi zajongónak jelezni, hogy tilos, amit tesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!