Hírek

2017.08.18. 16:38

Élénkebb szelet, esőt mondanak szombat estétől a honi viharvadászok is

FEJÉR MEGYE - Igen, láttam az amerikai tornádóvadászos dokumentumsorozatot. Nem, magyar megfelelőiknek nincs olyan autójuk és nem néznek dacosan a kamerába. Viszont igen, ugyanolyan elszántak, kitartóak és elkötelezettek.

Kocsis Noémi

Van köztük gyári melós, értékesítő, egyetemista, anyuka – van, aki kiskorában fél a villámoktól, másikuk éppen ellenkezőleg: a szülei legnagyobb rémületére egyfolytában a tornácon ácsorgott a legnagyobb istenharagja idején is. Van viharvadász, akit gyerekként az Óz, a nagy varázsló tornádójelenete nyűgözött le annyira, hogy behatóbban kezdjen el foglalkozni a légköri jelenségek tanulmányozásával, s olyan is, akit a falujuk közelében tíz éve lecsapó óriási vihar pusztítása indított el az úton úgy, hogy még aznap regisztráljon egy amatőr meteorológus oldalra.

Fejér megyéből többen is érintettek, a perkátai időjósról, Papp Péterről lapunk is írt korábban, Nagyvenyimről Tóthné Boldis Beátára számíthatnak a Viharvadászok, az eredetileg székesfehérvári, majd Polgárdiból nemrég Siófokra költözött Nagy László pedig húsz éve figyeli lankadatlan lelkesedéssel a viharokat.

Papp Péter és Tiszavölgyi Dávid, a hivatalos viharvadász "szolgálati járművel"

Ami viszont közös: mindannyian évek óta lelkesen tanulmányozzák kutatási területüket, az időjárást. Nem egyetemen képzett szakemberek, de kitartó tanulással és munkával töltött évek birtokában sokat tudnak segíteni a hétköznapokban.

Olyannyira, hogy bár az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelző monopóliumát természetesen nem írhatják felül, a nagy múltú intézet manapság már együttműködést kínálva figyelembe veszi a megfigyeléseit, viharvadászatait a Viharvonal oldalon is közzétevő csapat munkáját.

Tiszavölgyi Dávid, a csapat vezetője, egyik fotósa, s mint írja magáról: sofőrje. Kisebb kihagyásokkal 2006 óra vadászik viharokra szerte az országban, de 2015-re szembesülnie kellett azzal, olyan sokan érdeklődnek e hobbi iránt, hogy érdemes belőlük csapatot alakítani. Most tízen végzik a munkát magánszorgalomból, már sok követő mellett (közösségi oldalukat már több, mint 22 ezren figyelik folyamatosan).

Az utazásokat, vadászatokat zsebből állja a tízfős csapat, amelynek nagy szüksége lenne támogatókra is. Ennek szükségét középtávon főleg azok érthetik meg és értékelhetik, akiknek volt már sürgős szükségük egy nagyobb vihart követően kárfelmérésre. Ez az egyik fő profiljuk.

Hogy viharvadásznak lenni mennyire vonzó, azt bizonyítja, hogy jelenleg vagy kétszázas várólistát alkotnak a jelentkezők. Idén nagyon látványos viharokat tudott lencsevégre kapni a csapat – de  hangsúlyozzák, az ünnepi hétvégén sem lesz Armageddon, viszont szombat estétől a fehérváriak élénkülő szélre, éjszaka esőre számíthatnak. Vasárnap napközben 23-25 fok várható, jövő héttől pedig mérsékelt felmelegedés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!