Hírek

2017.07.20. 17:51

A vízmérős manipulációért 100 ezer forintot kell fizetnie a fogyasztónak

FEJÉR MEGYE - A távleolvasásra alkalmas mellékvízmérők felszerelésével egyidőben megjelentek a digitális manipulálások is. A Fejérvíz majd kétéves tapasztalatát osztotta meg velünk, elárulva azt is, hányan "nyúltak" bele a rendszerbe, és hogy nekik ez milyen büntetéssel járt.

S. Töttő Rita

A hiteles időszak lejártát követően az elmúlt két évben cserélték a legtöbb mellékvízmérőt Székesfehérváron, melynek nagy részét a Fejérvíz Zrt. végezte el. A cserék legnagyobb előnye, hogy ezúttal már korszerű, rádiós jeladóval ellátott, így távleolvasásra alkalmas mérőket szereltek fel a háztartásokban. Ennek köszönhetően kiküszöbölhető számos probléma, ráadásul a manipulációkra is fény derül.

A jeladós mérők egyik legnagyobb haszna a felhasználók szempontjából elsősorban az, hogy nem kell otthon lenni, várni a leolvasót, és nem mellékes az sem, hogy maga a leolvasás és így a számlázás is pontosabb, megbízhatóbb. A vízmű számára ugyanígy, nem kell a lakásba bemenni leolvasni a mérőt, egyszerre és egy időpontban lehet az adatokhoz hozzáférni.

Így megszűnnek az adatok hiányából, az eltérő időpontban történő leolvasásokból, a felhasználók egy kis részének hamis adatközléséből, a leolvasás és az adatbevitel tévesztéséből származó hibák. Zsebők Lajos, a Fejérvíz munkatársa elárulta: beváltották a hozzá fűzött reményeket a távleolvasást lehetővé tévő mellékvízmérők.

- A mérőket a 8 évig tartó hiteles időszak miatt kell kicserélni - magyarázta az előzményeket a szakember, hozzátéve: mivel annak idején a mellékmérők felszerelése kampányszerűen történt, a csere is torlódott. Emiatt 2015-ben és 2016-ban főleg Székesfehérváron nagyon sok cserére került sor.

A Fejérvíznél mellékmérőből 70 ezret tartanak nyilván, ebből 50 ezer Székesfehérváron, 20 ezer vidéken van. Eddig 35 ezer mellékmérőt cseréltek, ebből 33 ezer rádiós jeladóval ellátott. - A dömpingben történő csere lehetőséget nyújtott arra, hogy lépjünk egyet előre, és a lecserélt mellékmérők helyére szinte mindenhol jeladós mérők kerüljenek
- fűzte hozzá a szakember.

A jeladós mérőknél megváltozott ugye a leolvasási rendszer, s a leolvasott adatokat közvetlen csatlakozással elektronikus formában átmásolják a vízmű számlázási rendszerébe, és elkészül a számla.

- A jeladókból azonban a hibaüzeneteket is kiolvassuk - világított rá Zsebők Lajos, utalva ezzel arra, hogy az esetek kis részében előfordult már manipulálásra utaló jel. A hibaüzenet szólhat ugyanis arról, hogy a jeladót eltávolították a mérőről; vagy éppen túl sok víz folyik át rajta.

Ez azt jelenti, hogy valamiért a fogyasztás jelentősen megnövekedett. Kimutatható a vízveszteség is, amit akkor jelez a rendszer, ha 12 órát meghaladóan folyt át a mérőn a víz. Hibaüzenet jelenik meg akkor is, ha visszaáramlás történt, magyarán megfordították a mérőt, és nem utolsó sorban akkor, ha manipulációra tettek kísérletet.

- Ilyenkor minden esetben helyszíni ellenőrzést tartunk, és ha a jeladót rongálták, vagy a felhasználó nem biztosította a jeladó sértetlen állapotát, 20 ezer forint kötbért vetünk ki. Ha manipulálásra utaló jeleket dokumentálunk, a kötbér mértéke 100 ezer forint - mondta Zsebők Lajos.

A Fejérvíz eddig 24 esetben tapasztalta jeladó sérülését, ami a felszerelt 33 ezer mellékmérőhöz képest elenyészőnek tűnik. A szolgáltató célja az, hogy Székesfehérváron az összes mellékmérőt jeladósra cserélje, megvalósítva ezzel a teljes körű távleolvasást a városban.

A legtöbb társasházban már megtörtént a csere, sok helyen távleolvasós rendszer van
Fotó: Archív

A társasházaknál a bekötési (fő) vízmérőn és a mellékmérőkön összesen mért vízmennyiség a cserék után továbbra is eltérhet egymástól. Az eltérés lehetséges okai: méretlen vízvételi helyek (amit nem mérnek a mellékmérők), a házi hálózat szivárgásai, a mérők induló érzékenységének különbsége, esteleges mérési pontosság, felmondott vagy megszűnt mellékmérős szerződések és a mellékmérők manipulálása, mérési képességének befolyásolása.

A mérési különbség kezelésére a jogszabály azt írja elő, ha a társasház vízfogyasztását 100 százalékig mellékmérőkkel mérik (és a társasház rendelkezik erre vonatkozó szerződésekkel, belső gépészeti tervvel), a bekötési mérőn maradó különbséget 5 százalék alatt a szolgáltató nem számlázza ki.

Ha a különbség 5 százalék fölé megy, az okát meg kell keresni, de amíg ez nem csökken 5 százalék alá, a teljes különbséget ki kell fizetnie a társasháznak. Ha a társasház csak részben mellékmérősített, vagy egy-egy mellékszolgáltatási szerződés megszűnt, vagy felmondták, a bekötési mérőn mért vízmennyiséget a társasháznak kell kiegyenlítenie.

A mellékszolgáltatási szerződés akkor szűnik meg, ha a felhasználó nem cserélteti ki a mellékmérőjét hitelesre a hitelességi időszak lejárta előtt, és olyan esetben mondják fel a mellékszolgáltatási szerződést, ha a felhasználó a felszólítások ellenére sem fizet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!