Hírek

2016.07.15. 10:52

"Egész életemre rányomja a bélyegét" - egy fehérvári lány a strandra menekült a nizzai gázoló elől

Nizza - A közösségi oldalas üzenőfalán adott hírt magáról L. Zita: a fehérvári gimnazista lány több, mint egy hetes nizzai tartózkodásának megrázó élménye marad a csütörtök esti teherautós terrortámadás a zsúfolt tengerparti sétányon.

Klecska Ernő

A fiatal lány így írta le az esetet: "Hihetetlen volt, először azt hittem a felvonulás része, valahova sietnie kell a sofőrnek. Azonban esze ágában se volt lassítani, és hallottam, ahogy a távolban egyre több a sikítozás, jajveszékelés... Hiába az eset előtt néhány perccel fejeződött be a tűzijáték, így rengetegen voltak az utakon. A káosz elszabadult, mindenki ordítozott, sírt. Rengetegen leszaladtak a partra, így én is így tettem, miközben megállás nélkül próbáltam hívni az összes barátom, hogy jól vannak-e. Egy nagyobb krízis közepette akadt rám egy mexikói csapat, és útnak indultunk, egymásba kapaszkodva, rettegve, bénultan az esetet követve. Szeretném megköszönni nekik is, hogy segítettek, mikor bőgve tébláboltam a strandon."

A gimnazista lánynak rengetegen segítettek a helyszínen, ahol senkit nem ismert amúgy, így öt óra bolyongást követően végül visszajutott a szállására. Mint másnap hajnalban írta, képtelen kiverni a tragédiát a fejéből, úgy érzi, nem csak a további öt töltött napjaira, de egész életére rányomja a bélyegét. "Néhány napja a barátaimmal épp arról beszéltünk, hogy itt úgyse fog semmi történni. Miért pont Nizzában történne terror támadás? Hisz hány nagyobb város van Franciaországban? Sose gondoltam volna, hogy valami, amit a tv-ben láttam, ekkora tragédia a szemem előtt két méterre fog történni." - írta a most már biztonságban lévő székesfehérvári fiatal.

12:50 Fejér megyeiek Nizzában

Több Fejér megyei is olvasónk, illetve rokona is Nizzában tartózkodott a szörnyű terrorcselekmény idején. Egyikük kivételével mindenki jól van. Hatalmas pánikról és készültségről számoltak be lapunk kérdésére.

A polgárdi Jankovics Noémi és a fehérvári Gábor Kata éppen a nizzai reptéren voltak, amikor a terrortámadás történt. Hatalmas volt a pánik, a riadalom és a készültség. A két fiatal hölgy éppen indulni készült a sétányra, hogy megnézzék a franciák ünneplését, de a hírek hallatán lemondtak e tervükről. Úgy döntöttek, utaznak tovább – eredetileg a Côte d'Azurről érkeztek, hétfőn jönnek haza, addig a külvárosban, a tengerparton tervezik eltölteni az időt.

Noémi édesapja, Jankovics Attila kérdésünkre elmondta: nagyon aggódott mindenki, s igazán csak akkor nyugodtak meg, amikor sikerült a lányokkal beszélni.

A fejetlenségre és a riadalom mértékére jellemző, hogy a hölgyek tőlünk tudták meg, hogy a támadót a francia rendőrök lelőtték.

A fehérvári Horváth Gábor nagyobbik lánya, Réka Nizzában, az Institut d'administration des entreprises de Nice üzleti képzésében tanul, s ott is dolgozik. Beszámolójuk szerint ő ott volt az ünneplésen, nem messze a tragédiától, de társaival időben bemenekült egy épületbe, s ott is éjszakáztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!