Hírek

2017.07.18. 17:35

Megújul a csákvári tűzoltó egyesület szertárja, hamarosan újabb járművel dolgoznak

Zajlik az élet a Csákvári Tűzoltó Egyesületnél: felújítják a szertárukat, illetve leváltják a régi, 31 éves tűzoltóautójukat egy fiatalabb járműre. Farkas-Bozsik Gáborral, az egyesület szakmai vezetőjével beszélgettünk!

Laci Patrícia

A jelentős múltra visszatekintő Csákvári Tűzoltó Egyesület napjainkban is nagy szerepet tölt be Csákvár és Gánt életében, ugyanis ha baj van az említett területeken, az önkéntes tűzoltók rohannak is a helyszínre, így az aktív jelenlétükkel növelik a helybéli lakosok biztonságérzetét. Jelenleg hivatalosan 37 főből áll az egyesület, a legtöbbjük nem hivatásos tűzoltó. Sőt, az idén 139. évi fennállását ünneplő szervezet életében folyamatosan vannak fejlesztések, amelyekről Farkas-Bozsik Gábor, az egyesület szakmai vezetője beszélt nekünk.

- A két legfontosabb vállalásunk most a szertár felújítása, illetve a régi, már 31 éves IFA tűzoltóautónak a leváltása. A szertárnál jelenleg a homlokzati hőszigetelést végezzük. Az építőanyag költségének nagyobb részét a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pályázatából, kisebb részét saját anyagi forrásból álljuk, az építkezést az egyesület tagjai végzik. Ha megleszünk a homlokzati hőszigeteléssel, utána lehet, hogy már ősszel elkezdjük a belső felújítást: elsőként a vizes blokkot, majd a társalgót akarjuk felújítani - sorolta a feladatokat a szakmai vezető.

Az egyesület szeretné, ha egy szebb és korszerűbb szertárat tudhatnának magukénak, így remélhetőleg a fiatalabb generációk érdeklődését is fel tudják kelteni az önkéntes tűzoltók. A szervezet számára azért is fontos, hogy érdeklődjenek irántuk, mert csak önkéntesekkel tudnak hatékonyan működni hosszú távon, amely Csákvár számára kifejezetten fontos, ugyanis a székesfehérvári hivatásos tűzoltóknak jó időjárási viszonyok mellett körülbelül 26-30 percbe telik, mire ki tudnak érni baj esetén a városba, emellett Csákvár a Székesfehérvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság működési területének határán található. Az önkéntesek viszont, mivel helyben vannak, így gyakorlatilag sokkal gyorsabban közbe tudnak avatkozni a tüzek esetén.

Az 1986-os kiadású IFA gépjárműnek a leváltása folyamatban van jelenleg is.

- A kora miatt gyakran meghibásodik az autó, a fenntartása elég sok pénzt elvisz, emiatt szeretnénk lecserélni. A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól átvettünk ingyen, adományként egy STEYR típusú tűzoltóautót, amely 22 éves, s korszerűbb a technológiája, mint az IFA-nak. A nemrégiben adományozott autónak jelenleg nincsen műszaki vizsgája. Most az átíráshoz szükséges papírmunkát végezzük, illetve felkészítjük a járművet a műszaki vizsgára, így várhatóan 2-3 héten belül le tudjuk váltani az IFA autót - tudtuk meg Farkas-Bozsik Gábortól, aki köszönetét fejezte ki Csákvár és Gánt önkormányzatának is, míg az előbbi 400 000 forinttal, utóbbi
200 000 forinttal járult hozzá idén a szervezet működéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!