Hírek

2012.08.19. 11:50

Felavatták a Nedeczky-Griebsch kastélyt

Szabadegyháza - Szombaton este avatta fel L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára a településen a felújított Nedeczky-Griebsch kastélyt.

Miskei Anita

Az augusztus 20-i ünnepi alkalmat választották a megszépült szabadegyházi kastély avatójául. Az ünnepi programok keretében, még augusztus 18-án, szombaton este avatták fel az épületet. A Nedeczky-Griebsch kastély felújításával a helyi közösségnek elsősorban az volt a célja, hogy eredeti állapotában őrizze meg a település egyetlen építészetileg jelentős épületét. Ennek érdekében Szabadegyháza önkormányzata a község rendezési tervében helyi védelem alá vette a kastély épületét.

A megújuló, megszépülő kastély jó példa arra, hogy egy önkormányzat miként menthet meg akkor is egy, a helyi közösség számára is nagyon fontos épületet, ha annak nem tulajdonosa. Ugyanis Szabadegyháza önkormányzata úgy állapodott meg a Nedeczky-Griebsch kastély tulajdonosaival, hogy a mostani felújítás költségének arányában tulajdoni hányadot szerez, továbbá a kastély épületére 10 éves használati jogot kap.

A kastély állapota jelentősen leromlott, omladozott fala, fő- és melléképületét sem használták már. A felújítás után azonban már 12 fő elhelyezésére is alkalmas, turisztikai szálláshelyként népszerűsítik a jövőben. Az önkormányzat azt tervezi, hogy a szállóvendégeknek a szabadidős, sport és rekreációs lehetőségek biztosítása mellett bemutatja majd a település kulturális, történelmi és természeti látványosságait is. Sőt - hangsúlyozta Szabadegyháza polgármestere, Schmitsek József -, kiemelt szerepet szánnak a lovas turizmusnak is a településen.

A megszépült települési kastélyt átadó, s a település kitartását, fejlődni akarását méltató L. Simon László, kultúráért felelős államtitkár, a körzet országgyűlési képviselője elmondta, részben a Leader-pályázaton nyert támogatást tette lehetővé a felújítást. Elmondta, hogy a Nedeczky-Griebsch kastély felújítása nettó 65,4 millió forintba került, melyből az önkormányzat 27,7 millió forint állami támogatást kapott a pályázati program keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!