Hírek

2014.04.19. 15:28

Felavatták Fa Nándor hajóját

Április 19-én, szombaton 11 órakor a trieszti San Giusto kikötőben ünnepélyesen felavatták Fa Nándor új 60 lábas versenyvitorlását.

Tihanyi Tamás

– A magyar városokat leszámítva Trieszt számomra a legkedvesebb európai város – mondta Fa Nándor a Spirit of Hungary fedélzetén, a trieszti San Giusto kikötőben. – Nagyon szeretek itt lenni, és nagyon hosszú volt az út, amely ismét idáig vezetett. Sok-sok szellemi értékből állt össze mindaz, amin itt állok. Hálás köszönet ezért mindenkinek.

Fa Nándor az adriai esőfelhők alatt felidézte: két éve dolgoznak lényegében megállás nélkül azért, hogy az újabb álom megvalósulhasson. Több mint tizenhatezer munkaóra kellett ahhoz, hogy a Spirit of Hungary a hullámokat lovagolhassa. Aztán azokat sorolta, akik a segítői voltak: a tervezés 99 százalékban Fa Nándor és Déry Attila munkája, a hajó jó ideig Paulovits Dénes kápolnásnyéki csarnokában készült, ő az árboc beemelésénél a helyszínen volt, de az avatót betegség miatt kénytelen volt kihagyni. És még sokan mások.

– Nagyon sok szakember elképesztő minőségű és mennyiségű munkája van ebben – folytatta Fa Nándor, majd azokhoz szólt, akik ott voltak a kikötőben szombaton. – Köszönöm, hogy itt vagytok velem, köszönöm, mert ez nekem nagyon jó érzés.

Fa Nándor ezek után felidézte az új álom kezdetét. Azt, amikor Kiss Péter, a hajó keresztapja, a Zoltek Corporation nyugalmazott alelnöke elhitette vele, hogy igenis van még visszatérés. Egy beszélgetéssel indult minden a csopaki kikötőben.

– Megható és megtisztelő ez a feladat – mondta Kiss Péter, a „keresztapa". Aki ezek után bejelentette, hogy nem a hajóavató résztvevőihez beszél, hanem a hajóhoz. És azonnal le is tegezte a Spirit of Hungary-t, amely nem létezhetne nélküle. – A Spirit of Hungary csodálatos név, amit büszkén kell viselned. Vitorlázd körül a Földet és hirdesd, hogy van Európa közepén egy kis ország, ahol olyan nagyszerű emberek élnek, mint amilyen Fa Nándor. Ahol csak magyar szellemi erőből egy olyan hajó születhet, mint amilyen te lettél. Legyél méltó ehhez, te hajó, és teljesítsd küldetésed. Utadat sok százmillió ember figyeli majd, de közöttük tízmillió biztosan neked szurkol.

Kiss Péter ezek után a hajósok hagyományos szertársa szerint eltört egy üveg pezsgőt a Spirit of Hungary fedélzetén, a vasmacskán. Aztán egy maroknyi újságíró a hajó fedélzetén összeölelkezett Fa Nándorral, és vele együtt azokra gondolt,  akik korábbi útjaira elkísérték, de már nem lehetnek ott az újabb, talán mindennél nagyszerűbb álom kezdetén.

 

Technikai adatok a Spirit of Hungary-hoz

 

Tervező: Fa Nándor és Déry Attila

Építő: Pauger Carbon Kft. és Fa Hajó Kft.

Szélesség: 5,65 méter

Merülés: 4,5 méter

Anyaga: Zoltek karbon, airex anyaggal szendvicselve.

Tőkesúly: 4,3 tonna, kovácsolt rozsdamentes acél, ólom, 38 fokban billenthetően.

Uszonyok: Két darab, asszimetrikus.

Vitorlázat: szembeszélben 297, bőszélben 600 négyzetméter.

További cikkek:

Interjú Fa Nándorral a hajóavatón

A Zoltek-sztori és Fa Nándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!