Hírek

2014.08.22. 13:14

Felavatták Kornis Gyula szobrát Székesfehérváron

Székesfehérvár – Kornis Gyula szobrát Kövér László házelnök avatta fel péntek délelőtt a megyeszékhelyen.

J. Mező Éva

Kornis Gyula – Klebelsberg Kuno kultuszminiszter közoktatásért felelős államtitkárának – egészalakos bronzszobrát Kövér László, az Országgyűlés elnöke avatta fel tegnap Székesfehérváron, a Bartók Béla téren. A Vörösmarty Mihály Könyvtár árkádjai alatt annak az államférfinak emelt emléket a városa és a Marosi Alapítvány, aki a két világháború közötti időszak kiemelkedő tudósa volt, filozófus és az MTA elnöke, majd a piarista rendből kilépve a Székesfehérvári Egyházmegye papja lett. A köztéri alkotás avatóján jelen volt Pető Hunor Munkácsy - díjas szobrászművész is, aki a tér túl sarkán álló, tavaly felavatott Klebelsberg Kuno szobrot is készítette –  így alkotva egységet a klebelsbergi örökségben.

– Az a célunk, hogy Székesfehérvár hitet tegyen amellett, hogy ismeri és tudja, mivel jár egy történelmi város felelőssége minden korban a szellem és kultúra tekintetében is – mondta Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében. Székesfehérvár polgármestere megköszönte L. Simon Lászlónak, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkárának – aki családi okok miatt nem lehetett jelen -, hogy közösen megálmodták a tér funkciójához illő szobor felállítását. Emlékeztetett arra, hogy elődeink elképzelései szerint ez a tér rendezvénytérnek készült és utalt arra, hogy terveik szerint folyamatosan újra azzá válik.       A polgármester megköszönte Pető Hunor Munkácsy-díjas szobrászművésznek, hogy  olyan alkotásokat készített a térre, amelyek üzennek a mai kor emberének.

Az alkotást Kövér László házelnök avatta fel: – Ma, itt a történelem során magyar nemzedékek akaratából, munkájából és áldozatából fenntartott, megóvott, és mindig megújított keresztény magyar állam egy olyan XX. századi mostoha sorsú, de hűséges hívére és alázatos építőjére emlékezünk, akinek hosszú évtizedeken keresztül kor- és sorstársaival együtt még az emlékét is ki akarták törölni a köztudatból - mondta, és megköszönte, hogy otthont ad a város Kornis szobrának, segítve ezzel a magyar történelmi emlékezet visszaállítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!