Hírek

2015.07.05. 19:09

Felforrhat a vérünk is, szaharai meleg érkezik

Rettentő hőségtől támolygott a hétvégén mindenki. Az utakon dugók, karambolok. A következő napok állítólag még melegebbek lesznek.

FMH-összeállítás

Az országos tiszti főorvos szombattól szerda éjfélig a legmagasabb, harmadfokú hőségriadót rendelte el, mert ebben az időszakban eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot. Kedden és szerdán akár 38 fokos meleg is lehet! Aki teheti ne tartózkodjon a napon, főleg a kora délután, amikor a legkegyetlenebb a hőség! - szól a felhívás.

Munkatársaink tapasztalatai szerint a strandok mind dugig voltak. A települések utcái az ürességtől tátongtak, este viszont megteltek a teraszok. Voltak, akik nem értek oda, ahova indultak - a nagy melegben egymást érték a dugók, a karambolok. Az M7-esnél mentőhelikoptert is kellett hívni. Az idővel nem tudunk mit kezdeni, vigyázzunk egymásra!

Carolina jól viselte a hétvégi meleget, s a fehérvári strandon a következő napokat is át tudná vészelni. Bármilyen nehéznek tűnik, ebben a hőségben ne feledkezzünk meg az idősekről se
Fotó: Koppán Viktor

A megye több településén is vízosztással, párakapukkal próbálják enyhíteni a helyzetet.

Székesfehérváron vízosztás van 12 és 17 óra között a Városház téren, a Piac téren, a gyorsétterem melletti területen, a Várkörút Dózsa Gy. út Mátyás király körút Zichy liget saroknál. Reggel 7 órától az esti órákig a tűzcsapokra ivásra alkalmas szerkezetek felszerelése történt meg a Béke téren, a Vasútállomásnál, a Prohászka utca Kaszap I. utca saroknál, a Petőfi S. utca Kossuth L. utca saroknál, a Várkörút - Watthay utca saroknál, a Brunszvik óvodánál, a Piac tér - Liszt F. utca saroknál. A bárki által igénybe vehető klimatizált, illetőleg hűvös helyiségek: Alba Plaza, (minden nap nyitva tartási időben), Autóbusz Pályaudvar váróterem, Fehér Palota, ( nyitva tartási időben), a Városháza Díszterme.

A meleg megviselte a közlekedőket is. Négy közlekedési balesetnél kérték a katasztrófavédelem segítségét július 4-én, szombaton, az M7-es autópálya Fejér megyei szakaszán. Mind a négy karambol a megnövekedett, sűrű forgalomban, a Balaton felé vezető oldalon történt. A műszaki mentésekben a székesfehérvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság és a pusztaszabolcsi katasztrófavédelmi őrs egységei, valamint a pázmándi önkéntes tűzoltóság vett részt.

Reggel rövid idő alatt két baleset is történt a sztrádán, a Velencei-tó térségében. A kápolnásnyéki lehajtó közelében két személygépkocsi karambolozott. Mindkét autó a leállósávban állt meg. A balesetben ketten megsérültek. A velencei pihenőhely közelében hat személygépkocsi ütközött össze, a mentők egy embert kórházba szállítottak.. Szombaton délben a szabadbattyáni és a polgárdi lehajtó között két személyautó ütközött. A mentők egy sérültet kórházba szállítottak. A székesfehérvári hivatásos tűzoltók az egyik kocsit áramtalanították és a leállósávba tolták.

A székesfehérvári és a szabadbattyáni lehajtó között három autó karambolozott kora délután. Mindhárom jármű a belső sávban állt meg, ezért a forgalom továbbhaladása érdekében a kocsikat a rendőrségi helyszínelés után a leállósávba tolták a székesfehérvári hivatásos tűzoltók. Részletek itt

Vasárnap frontális ütközés után négy sérültet vitt el a mentőszolgálat, az egyiküket mentőhelikopterrel, Kápolnásnyék határából. Részletek itt

 

A tisztiorvosi hivatal és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri, hogy az elkövetkező napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre és figyeljen oda a környezetében élő idős, beteg emberekre.

Trópusi éjszakára, azaz 20 fok feletti minimumra a nagyobb városok belsejében, a magasabban fekvő helyeken és a kiterjedtebb állóvizek mellett lehet számítani. A legmagasabb hőmérséklet 33-38 fok között alakul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!