Hírek

2017.02.07. 13:38

Felfüggesztettet kapott a kastély őre

Felfüggesztett börtönt kapott első fokon az őr, aki a gondjaira bízott bodajki kastélyban sikkasztott el több dolgot.

B. Kiss László

Egy év két hónap – két év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélte a bíróság első fokon a bodajki kastély egykori őrét, akit a vádirat azzal gyanúsított, hogy milliós értékben lopott el fémtartozékokat a műemlék épületről, illetve annak parkjából.  A számlájára írták a kastély ősfás parkjában történt illegális fakitermelést is. A perben, amelyről  lapunk folyamatosan tudósított, kedden hozott ítéletet  Megyeri Mária, a fehérvári járásbíróság bírája.

A vádlott az utolsó szó jogán megismételte, hogy a terhére rótt cselekményeket nem ő követte el, a károkozásról utólag szerzett tudomást. Mint azt korábbi tudósításainkban megírtuk: a vádlottat a kastély korábbi tulajdonosa bízta meg az ingatlan őrzésével, a park gondozásával. A vádirat szerint 2012 augusztusa és októbere közé datálhatók a fakivágások, illetve az ipari mennyiségű fém tartozékok eltűnése.

A vádlott az utolsó szó jogán tagadta a terhére rótt cselekmények elkövetését
Fotó: B: Kiss László

A vádlott azzal védekezett, hogy nevezett időben nem tartózkodott Bodajkon, mert családi okok miatt huzamosabb időre   hazautazott Kelet-Magyarországra. A vandál tettet visszaérkezése után észlelte, és azt rögtön jelentette a tulajdonosnak.

A bíró az első fokú ítéletben lopásról sikkasztásra minősítette át a vádlott terhére rótt bűncselekményt, tekintettel arra, hogy a férfi gondjaira bízott dolgokban keletkezett hiány. A bíróság a vaskerítés, az erkélykorlát, valamint a rézkábel eltulajdonítását találta bizonyítottnak, ugyanakkor a több tucat öntöttvas radiátor és a fűtéscsövek ellopásának  vádja alól felmentette a férfit. A kapaszkodó, illetve az ereszcsatorna esetében pedig az ítélet indoklásában rámutatott arra, hogy nem volt megállapítható, hogy azok mikor és milyen körülmények között tűntek el.

Bár a rendőrségi helyszíni szemle jegyzőkönyve alapján több tucat fát vágtak ki a kastélyparkban illegálisan, a bíróság mindössze  négy nyárfa kivágásása esetében állapította meg a vádlott felelősségét. A kastélyparkban egyébként – mint arra több tanúvallomás is utalt – már 2010 óta zajlott fakivágás, s bíróság szerint a fák túlnyomó része esetében nem bizonyítható a vádlott bűnössége.

A bíróság a büntetés kiszabásánál súlyosbító körülményként értékelte a vádlott büntetett előéletét, ugyanakkor enyhítő körülményként vett figyelembe több dolgot. Így az idő múlását, illetve az eljárás elhúzódását, valamint a vádlott két, kiskorú gyermekét. A középmérték alatt kiszabott börtönbüntetésnek a felfüggesztéséről a vádlott törvénytisztelő életmódjára tekintettel döntött a bíróság, amely – nem egészen 800 ezer forint értékben – vagyonelkobzásról, és 170 ezer forint bűnügyi költség megtérítéséről is rendelkezett. Az ügyész, illetve a vádlott és védője három nap haladékot kért annak eldöntésére, hogy fellebbeznek-e az ítélet ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!