Felidézni az eltitkolt szenvedéseket

2017. július 17., 12:27 szerző: Kocsis Noémi
komment
Szamár-sziget szellemkatonái – A nagy háború balkáni halálmarsa címmel nemzetközi multimédiás vándorkiállítás vezeti be a július 21-én, pénteken kezdődő V. Emlékparki Nyár programsorozatot a Pákozdi Katonai Emlékparkban. A kiállítás az első világháború centenáriumi ünnepségsorozatának kiemelt projektjeként, többéves gyűjtő- és szórványkutató munka eredményeként szembesíti a szemlélőt a magyar hadifoglyok elfelejtett-eltitkolt szenvedésével.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

1914 decemberében, a szerbiai offenzíva után legalább 80 ezer osztrák–magyar katona esett hadifogságba, s közülük 1915 késő őszén – a nyomorúságos körülmények, az éhezés és a tífusz következtében – a niši gyűjtőtáborból már csupán 35 ezer indulhatott erőltetett menetben délnyugat felé: a központi hatalmak támadása elől menekülő szerb katonaság és civil lakosság előtt terelték őket végig a Balkánon. E fogolytömeg 67 százaléka a történelmi Magyarország területéről származott.

Fotó: A veszprémi zenekar pénteken koncertezik Pákozdon Forrás: KEMPP

A két hónapos, havas hegyeken, mocsarakon át vezető menetelés balkáni halálmarsként vonult be a történelembe. A foglyok maradékát – már csak 23-24 ezer ember élt – az albániai Valona kikötőjében hajózták be az olaszok, és a kietlen szardíniai vesztegzár- és börtönszigetre, Asinarára szállították. Szamár-sziget rabjai között magyar művészek is voltak, akik a járvány lecsengése után alkotásaikkal felvirágoztatták a kopár földdarabot….

A megnyitót és az estet pénteken 19 órakor az MH Veszprém Légierő Zenekar koncertje koronázza meg.

Kocsis Noémi

2017. július 17., 12:27 szerző: Kocsis Noémi

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...