Hírek

2013.03.29. 21:44

Felkészültek Szent László vizére - Fejérben is jöhet az ár

Fejér megye - A hótól meg sem szabadultunk és már a víztől kell tartanunk. Az előrejelzések szerint kezdődik a felmelegedés, amelyet újabb csapadék, főleg eső kísér.

Fejér Megyei Hírlap

Annak érdekében, hogy a vízgyűjtő területeken és dombvidékeken olvadásnak induló havat és az esőt a települések vízelvezető rendszere hatékonyan el tudja vezetni, nagyon fontos a belterületi árkok kitisztítása, az átereszeknél kialakult hóbuckák és jégdugók eltávolítása.  A katasztrófavédelem tavaly Fejér megye mind a 108 településén felmérte a belterületi vízelvezető árokrendszerek állapotát, és ahol hiányosságot tapasztaltak a szakemberek, ott a károk megelőzése érdekében kötelezték az önkormányzatokat az árkok megfelelő tisztíttatására - tudtuk meg Szabó-Bisztricz Anettől,  a megyei katasztrófavédelem szóvivőjétől.   A belterületi vízelvezető árokrendszerek karbantartása kiemelt fontosságú. Összefogással a lakóközösségek is sokat tehetnek saját biztonságukért, a belvíz megelőzéséért.

Bicskén már készülnek az ár ellen (Fotó: Pati-Nagy Bence)

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, Bicske polgármestere az FMH-nak elmondta, hogy náluk legkorábban a Kanizsai út és a Szent László patak találkozásánál szokott gond lenni. Legutóbb 2010-ben volt igazi problémájuk. Azóta igyekeztek a körülményeket megjavítani. A város felett ugyanis több mint egymillió köbméter víz van a tavakban. Ezért elérték, hogy a legnagyobb halastó zsilipjét a tulajdonosok mintegy 25 millió forintért korszerűsítsék.

2011-ben jelentős hosszon elvégezték a Szent László patak medrének kotrását. Mederkotrás volt a Kanizsai úti hídnál, s az építmény szerkezetét is korszerűsítette a vízügy. Így  mintegy 100 millió forintot  fordítottak a Szent László patak megszelidítésére. Korábban gondot okozott az is, hogy a patak felső folyása Komárom-Esztergom megyéhez tartozik, s itt Fejérben időnként azt gyanították, hogy több vizet engedtek le az ottani tavakból, mint ami indokolt lett volna. Nos, mára sikerült az ottaniakkal is felvenni a kapcsolatot, hogy összehangoltan lépjenek, ha baj van.

Bicskén már egy  hete elkezdték a felkészülést az árvízi védekezésre. A vízügy és az önkormányzat szakemberei bejárták a Szent László patak ottani szakaszát és megbeszélték az esetleges teendőket.

Az elsőként veszélyeztetett ház, közvetlenül a patak mellett,  a Kanizsai utca 13. szám alatt található épület, amelyet a helyiek csak Malomháznak neveznek. Lapunk kérdésére az ott lakó Cserna Sándorné elmesélte: miként öntötte ki a víz   három éve a lakásából. Két szomszédja  udvarát is elárasztotta a patak, de komolyan csak őt és a fiát  veszélyeztette. Most nagyon örül, hogy még mielőtt megtörténne a baj, az önkormányzat intézkedik a védelmükről. A  Bicskei Gazdasági Szervezetnél pénteken már  előkészítettek  több száz homokzsákot, hogy elszállítsák a veszélyeztetett épülethez.

A gyors olvadás miatt pénteken reggel első fokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el Székesfehérváron.  Ötszáz  homokzsákot szállítanak ki a szakemberek a kritikus helyekre, és amennyiben a vízszintek emelkedése szükségessé teszi, azokat be is építik. A Városgondnokság belvízrendezési csoportja folyamatos figyelőszolgálatot lát el a város több pontján a nyílt csapadékvíz-elvezető árkoknál, vízfolyásoknál, ahol az uszadékfogó rácsokat is ellenőrzik és tisztítják. Fehérváron a Székely utca és környéke különösen veszélyeztetett területnek minősül, így az ott élőkhöz külön felhívásban fordult a város vezetése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!