Hírek

2017.01.12. 18:56

Fellobbant a láng a katonák emlékére

Pákozd - A fagy valamelyest engedett, a láng pedig melegített a megemlékezésen, amelyet a 2. magyar hadsereg katonái előtt tisztelegve szerveztek meg újra.

Bokros Judit

Január 12-én, tehát ma 74 éve annak, hogy a 2. világháborúban megindult a szovjet hadsereg megsemmisítő erejű támadása a Don-kanyarban a 2. magyar hadsereg ellen. Az ellenség jelentős túlerőben volt, a magyar honvédek hiányos felszereléssel, öltözékben küzdöttek a kemény hidegben. A több mint 200 ezer katonából álló magyar hadsereg vesztesége százezer körülire tehető.

A szomorú eseményre, az áldozatokra, a katonák heroikus küzdelmére emlékeznek minden évben a pákozdi Mészeg-hegyen lévő Don-kanyar Emlékkápolnánál is.

Csütörtök este ismét fellobbant és magasba szökött a láng, amelyet sokan álltak körül a szép műsort hallgatva.

A kápolnánál a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség cserkészekkel és katonákkal együttműködve szervezte meg az ünnepséget, amelyen P. Maklári Éva verssel, prózával, Cserta Gábor zenével, énekkel működött közre. Bobory Zoltán, a szövetség tiszteletbeli elnöke, felolvasta Jerzi Snopek rendkívüli és meghatalmazott lengyel nagykövet beszédét, mivel a diplomata nem tudott megjelenni a megemlékezésen. A történelmi egyházak képviselői ökumenikus imádsággal emlékeztettek a katonákra.

A Mészeg-hegyen álló kápolnát és az emléktüzet körülállók szép műsort hallgatva, a végén imádsággal emlékezhettek a 2. magyar hadseregben harcoló katonákra és helytállásukra (Fotó: Molnár Artúr)

Bobory Zoltán az esemény kapcsán lapunknak elmondta: a 2. magyar hadsereg és sorsa az elhallgatás évei után végre méltó helyére kerülhet mind a köztudatban, mind a hadtörténetben. Úgy érzi, a történtek megítélése sokat javult az elmúlt években, s ebben nagy szerepe van a szövetségnek is. Évente rendeznek például országos találkozót, idén ez május elejére várható. A pákozdihoz hasonló emléktűzgyújtást pedig – felhívásukra – 1994 óta tartanak hazánk több pontján.

Bobory Zoltán megemlítette: korábbi irodalmi művek már őrzik a doni tragédia, az áldozatok emlékét. Újdonság is van azonban, hiszen mint megtudtuk, a dunaújvárosi Pásztor Bertalan író, költő drámát írt a témában, a megjelenés a közeljövőben várható. Az elnök pedig szeretné, ha a zeneszerző Borlói Rudolf 2000-ben bemutatott, szintén a doni tragédia által ihletett művét, a Requiemet a fehérvári zenei élet közreműködésével felújítanák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!