Hírek

2017.06.02. 10:16

Fellőtték végre a rakétát, amelyen a fehérvári egyetemista is dolgozott

Norvégia - Tegnap végre kedvezőek voltak az időjárási körülmények, így az áprilisban elhalasztott start után végre a gyakorlatban is bizonyíthatott a nemzetközi "diákrakéta".

Kocsis Noémi

Mint korábban megírtuk, a Fly a Rocket (Repíts rakétát) programot az ESA (az európai űrügynökség) oktatási részlege a Norvég Űroktatási központtal és a Norvég Űr-központtal együtt hirdette meg az űrkutatás iránt érdeklődő egyetemistáknak.

Több mint 500 jelentkezőből választottak ki 20 egyetemistát 20 különböző ESA-tagállamból, így magyar résztvevőre is számítottak, ő Szántó Marcell, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának végzett hallgatója. A program célja az űrkutatás népszerűsítésén túl az volt, hogy a résztvevők első kézből tapasztalják meg egy rakétaindítás előkészítését és végrehajtását, mesélte el a Feol-nak Marcell, aki a norvég kilövőközpontba utazása előtt itthon hosszas elméleti feladatmegoldó folyamatban vett részt. Március végén aztán a többiekkel ő is kiutazhatott, a telemetriai csoport tagja lett. Az ő feladatuk volt egy mobil telemetriai állomás összeszerelése - ezzel vették, rögzítették, majd dekódolták a kilövés során a rakéta által küldött jeleket.

A visszaszámlálás és kilövés a videón 8:48-tól!

Az éles rakétakilövés előtt különböző aerodinamikájú modellekkel is kísérleteztek. Az igazi rakéta egyébként majd' 3 méteres volt és elvileg 9-10 km-es magasságig juthatott volna el, de az erős szél és rossz idő ezt akkor megakadályozta. Ahogy a másnapra halasztott, majd a május 15-re kiírt dátumot is. Tegnap azonban minden rendben ment, így a rakéta útjáról érkező adatokat hamarosan kiértékelhetik a program résztvevői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!